Поверителен доклад предупреждава за дълга и дълбока рецесия в Русия

2602
Поверителен доклад предупреждава за дълга и дълбока рецесия в Русия
Снимка: iStock

Москва използва всякакви средства и канали, за да поддържа бодряшки тон и да внушава, че руската икономика е (почти) неуязвима от санкциите на Запада. Но реалността е съвсем различна, разкрива изтекъл в медиите таен доклад, предназначен да информира руското правителство за истинското положение.

Русия може да се окаже изправена пред дълга и дълбока рецесия заради американските и европейските санкции, предупреждава документът, до който се е добрала агенция Bloomberg. В него са разработени три възможни сценария - стресов, инерционен и целеви. Дори в най-оптимистичния - целевия, брутният вътрешен продукт на страната ще продължи да намалява и едва след 2024 г. ще достигне равнището от 2021 г. А в най-черния ("стрес") вариант предвоенното стопанско ниво може да се окаже непостижимо до края на десетилетието. В желания сценарий догодина БВП ще се свие "само" с 8.3%, при най-лошия развой през 2023 г. ще има има срив от близо 12 на на сто, пише в. "Сега".

Докладът се основава на оценки и прогнози на експерти и на представители на властите, като целта му е да даде реална представа как световната изолация се отразява на руската икономика. Той е бил изготвен за среща на високопоставени представители на властта, провела се на 30 август.

Най-голямата частна банка в света: Еврозоната вече е в рецесия

Еврозоната вече е навлязла в „плитка“ рецесия, която е предизвикана от растящите цени на енергията и се очаква да продължи ...

И в трите сценария прогнозата е, че натискът на санкциите ще става все по-силен, като вероятно още държави ще се присъединят към наказателните мерки срещу Русия. 

В доклада се посочва, че санкциите са насочени срещу секторите, които са дългогодишни локомотиви на руската икономика, и на практика засягат около една четвърт от целия внос и износ на Русия, а освен това страната е изправена пред „блокада“, която „засяга всички форми на транспорт“ и това допълнително удря икономиката. Технологичните и финансовите ограничения също увеличават натиска. Според доклада до 200 хил. ИТ специалисти може да напуснат страната до 2025 г. Това е първа официална прогноза-признание за разрастващото се „изтичане на мозъци“, отбелязва Bloomberg.

Авторите на доклада препоръчват да бъдат предприети редица редица мерки за подкрепа на икономиката и за облекчаване на ударите от санкциите. Но визираните мерки са същите, които Москва прилагаше през последните десетина години без особен ефект.

През следващите година-две може да се наблюдават „намалени производствени обеми в редица ориентирани към износа сектори“ – от петрол и газ до метали, химикали и дървен материал. И макар известно възстановяване да е възможно на по-късен етап, „тези сектори ще престанат да бъдат двигателите на икономиката“, предупреждава тайният документ.

При пълно спиране на доставките на природен газ за Европа само от данъци руската хазна ще загуби до 400 млрд. рубли (6,6 млрд. долара) приходи и няма да е възможно загубените продажби да бъдат компенсирани с нови пазари - дори и в средносрочен план. А производството ще трябва да бъде намалено.

Колко близо до рецесия е най-голямата европейска икономика?

Колко близко до рецесия се намира Германия? Според централната банка на страната, вероятността от рецесия в Германия е все по-голяма, а...

Плановете на Европа да спре вноса на руски нефт и петролни продукти (около 55% от износа е бил за Стария континент миналата година), също може да наложат значителни съкращения на производството.

Производителите на метали пък губят 5,7 млрд. долара на година от санкциите, предупреждават експертите.

Съкращаването на ключови за руската икономика и бюджет производства вече е в ход.

Добивът на природен газ в Русия през тази година ще е със 7% по-малък от миналата, съобщи ТАСС, като цитира руския министър на енергетиката Николай Шулгинов. Той посочва още, че ще има намаление на общото количество изнесен по тръбопроводи в чужбина газ. Шулгинов е казал още, че производството на петрол в Русия през тази година ще отбележи спад от 2%, а на въглищата - до 6 на сто.

ОЩЕ: Ударена от санкциите, икономиката на Русия се свива

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа