Преди празниците: Италия затяга ковид мерките

1857
Преди празниците: Италия затяга ковид мерките
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианците скоро ще трябва да покажат доказателство за ваксинация или преболедуване на Ковид-19, за да влязат на повечето обществени места, като отрицателните тестове за коронавирус вече няма да се се считат за валидно доказателство за притежаване на зелен сертификат.

Решението на Рим да засили ограниченията за общественото здраве идва преди празничния сезон в края на годината, тъй като съседна Австрия е принудена да наложи локдаун, за да овладее последната пандемична вълна.

До края на годината: Украйна възнамерява да ваксинира 17 милиона граждани

Украйна възнамерява да ваксинира 17 милиона граждани до края на 2021 г. Това е записано в актуализирания меморандум за икономическа и ф...

„Виждаме много трудна ситуация извън Италия“, каза премиерът Марио Драги на пресконференция. Новите мерки са насочени както към избягване на риска, така и към „запазване на това, което спечелихме през последната година“, каза Драги.

Италия е една от най-ваксинираните страни в ЕС, като около 73 процента от населението ѝ е с поне две дози от препаратите. Но и там се наблюдава увеличение на новите случаи, като страната има средно над 9500 нови случая дневно.

Заетостта на болниците също се е увеличила през последния месец, макар и по-бавно, с 68 хоспитализации за COVID-19 на милион, според най-новите данни, срещу 45 на милион през септември, в платото на вълната. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца обясни, че според новите правила, които ще влязат в сила на 6 декември и ще продължат до 15 януари, много обществени места ще бъдат достъпни само по така наречените 2G правила - което означава, че посетителите трябва да имат доказателство за ваксинация или преболедуване. Ще е необходим отрицателен PCR или антигенен тест, за да може хората да идат на работа, или да ползват градския транспорт.

Италия вече изисква определени работници да бъдат ваксинирани, включително работници за домашни грижи, лекари и медицински сестри. Изискването ще бъде разширено и за служителите на полицията, армията и училищата, както и немедицинските болнични работници. Всички категории работници ще са длъжни да имат и подсилващи дози, каза министърът.

Все повече компании в САЩ затягат ограниченията за неваксинирани служители

Все повече компании по света настояват неваксинираните срещу Ковид служители да плащат по-големи здравни вноски или да си плащат здравн...

Новите правила съкращават валидността на сертификата за ваксинация на 9 месеца от 12 досега, което означава, че тези, които са извън срока на валидност, ще трябва да получат бустерна доза, за да го удължат. Началната дата, от която някой може да поиска бустерна доза, ще бъде съкратена от 6 месеца на 5 месеца.

Целта на новите правила е да се предотвратят нови локдауни. Според новите мерки притежателите на валиден сертификат за ваксина ще бъдат освободени от регионални ограничения. Страната, която е една от първите в Европа, въвела изисквания за сертификати за ваксини,бе залята от протести срещу ковид-мерките, пише БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа