Предприемач е обвинен за убийството на словашкия журналист Ян Куцияк

769
Предприемач е обвинен за убийството на словашкия журналист Ян Куцияк
Снимка: Getty Images/Guliver

Словашките прокурори заявиха в четвъртък, че са обвинили предприемача Мариан Кочнер за поръчителството на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, чието убийство предизвика масови протести, които свалиха вицепремиера на страната, предаде Франс прес.

„На 8 март прокурорите обвиниха Мариан К. в поръчителство на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк”, съобщи пред репортери неназован специализиран прокурор.

Жена платила 70 000 евро за убийството на разследващ журналист в Словакия

Заподозряна жена е платила десетки хиляди евро за убийството на разследващия словашки журналист Ян Куциак, чиято смърт предизвика масов...

Четирима други вече са обвинени в убийството на журналиста, което се случи през февруари миналата година, предаде БГНЕС.

В края на миналата година, след запитване на всекидневника "Sme", Словашкият специализиран наказателен съд публикува анонимен документ, в който се описва организацията и извършването на престъплението - в детайли. Възстановката се базира в голяма степен на показанията на арестуваните преди две седмици четирима заподозрени. Золтан А. е единственият, който е готов да съдейства на разследването. Другите трима - Томаш Ш., Мирослав М. и Алена Щ. отказват да дават показания.

Според протокола, убийството е било поръчано в края на 2017 година от Алена Щ. Тогава бизнес дамата от южния словашки град Комарно се среща със своя познат Золтан А. и му предава мобилен телефон с безброй снимки на Ян Куцияк, както и обширни информации за неговото местоживеене и работа. Золтан А. от своя страна натоварва бившия полицай и частен охранител Томаш Ш. от Коларово с убийството. Алена Щ. предлага за убийството 50 000 евро в брой и се задължава да погаси дълговете на Золтан А. в размер на 20 000 евро. Томаш Ш., който по това време е управител на магазин за хранителни добавки, е работил дълго време като бодигард и охрана на различни обекти. Той умее да борави с огнестрелни оръжия. Избира за съучастник и шофьор своя братовчед Мирослав М.

Най-малко седем пъти двамата проучват селото Велка Маца, в което живее Ян Куцияк. В деня на убийството, 21 февруари, Томас Ш. нахлува в жилището на Куцияк и неговата годеница през една незаключена врата и остава да чака журналиста. Първоначално не е било планирано убийството и на годеницата на Куцияк. Томаш Ш. обаче я застрелва, защото тя би могла да свидетелства пред съда. Бившият бодигард убива Куцияк с два изстрела в гърдите, а годеницата му - с изстрел в главата. Мартина Куснирова умира на място, а Ян Куцияк умира от загуба на кръв. Оръжието, с което е извършено убийството, все още не е открито. При обиска на къщата на Томаш Ш. обаче полицията намира патрони, които са идентични с 9-милиметровите патрони от убийството.

Убийството на словашкия журналист може да доведе до предсрочни избори

В Словакия са необходими предсрочни избори, за да може страната да излезе от кризата, в която изпадна след убийството на разследващия ж...

След убийството Томаш Ш. и Мирослав М. отпътуват към Комарно и получават обещаните 50 000 евро в брой. Едва на следващия ден Золтан А. информира Алена Щ., че е убита и годеницата на Куцияк. Според публикувания анонимен документ, Алена Щ. реагира гневно на тази новина. След като Томаш Ш. и Мирослав М. осъзнават какъв международен отзвук е предизвикало убийството, принуждават Алена Щ. да им даде още пари. В протокола не се споменава конкретна сума.

Според следователите, Алена Щ. няма никакъв мотив за убийството на Ян Куцияк. Куцияк изобщо не я познава и името ѝ не се среща в документите на разследващия журналист. Следователите изхождат от предположението, че тя е била само посредник. В момента на убийството Алена Щ. е била безработна, но е водила охолен живот. При ареста ѝ полицаите откриват 23 000 евро в брой.

В анонимния документ не се споменава кой би могъл да бъде поръчител на убийството и кой би могъл да има мотив за това. От известните досега информации става ясно, че Ян Куцияк е бил заплашван от съмнителния бизнесмен Мариан Кочнер - в телефонен разговор през есента на 2017 година.

Кочнер е замесен в много криминални престъпления, но досега е недосегаем заради добрите му връзки с висши политици и съдии. Твърди се, че той е кръстник на дъщерята на Алена Щ.. Тази седмица бяха публикувани снимки, които документират предполагаема негова среща с Алена Щ. в края на 2017. Самият Кочнер, който е в предварителния арест за измами, отрича всички обвинения и твърди, че изобщо не познава Алена Щ..

Вътрешният министър на Словакия подаде оставка заради убийството на журналист

Министърът на вътрешните работи на Словакия Роберт Калинак подаде оставка. Това става на фона на напрежението, обхванало страната след ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа