Предупреждение: Трафикантите на хора ще се възползват от Брекзит

1547
Предупреждение: Трафикантите на хора ще се възползват от Брекзит
Снимка: iStock

Трафиканти на хора ще се насочат към гражданите на ЕС във Великобритания, които не са успели да получат навреме право на пребиваване в Обединеното кралство след Брекзит (т.нар. статут за уседналост), и ще ги експлоатират, предупреждават неправителствени организации. Според тях десетки хиляди ще пропуснат крайната дата за това, която е тази седмица, предаде DarikNews.

Европейските граждани, които пропуснат крайния срок за кандидатстване за този статут, а именно 30 юни, се очаква да загубят правото си на работа и социални плащания, а правозащитници и юристи се опасяват, че неяснотата около новите правила за имиграция ще позволят на престъпници да затегнат хватката си върху жертвите на трафик на хора.

"Тези, които правят така, че робството и трафикът на хора все още да съществуват, се възползват от подобни неща (като крайния срок за придобиване на статут за уседналост)", каза Люк Пайпър от организацията "Трите милиона" (the3million). Тя е НПО, защитаваща правата на гражданите на ЕС във Великобритания. "Мисля, че това ще има тежки последствия за уязвимите хора. Престъпниците може да кажат на хората: "Изпуснахте крайния срок, загазили сте, полицията ще ви депортира, останете с нас - ние ще ви предпазим", каза той пред Ройтерс.

Лондон недоволства, че на британци им отказват работа в ЕС

Някои британци, живеещи в Европейския съюз, изпитват затруднения при достъпа до обезщетения, услуги и работни места, оплака се вътрешни...

Досега над 5,6 млн. граждани на ЕС са подали заявление за статут на уседналост във Великобритания, но много хора - в това число жертви на трафик на хора - не знаят за този краен срок и се сблъскват с езикова бариера или липса на достъп до правна консултация, казват юристи.

Карита Томас, адвокат по дела за имиграция към благотворителна организация Звено за борба срещу трафика на хора и трудовата експлоатация (ATLEU), предоставяща правна защита на хора, преживели трафик, заяви, че крайният срок ще създаде опасна ситуация, при която трафикантите може да се опитат да подведат или да насадят страх у хората, които са го пропуснали.

"Трафикантите са много умни и наясно как работи имиграционната система", каза Томас, която призова правителството да отмени крайния срок. "Те могат да използват всеки краен срок като мярка за принуда", предупреди тя.

Британското вътрешно министерство заяви, че ще приема и закъснели заявления за статут на уседналост, стига за това да има уважителна причина.

Български трафиканти набирали хора с увреждания за просия във Франция

Специализирана прокуратура е наблюдавала досъдебно производство срещу престъпно сдружение, действало на територията на Република Българ...

"Имаме добре установена процедура за приоритизиране на случаите на уязвими кандидатстващи, включително на жертви на съвременно робство", заяви говорител на ведомството.

Но според правозащитници жертвите на трафик и робство няма да знаят, че могат да кандидатстват и след крайния срок, и, че не е ясно след кой момент тези закъснели заявления няма вече да бъдат разглеждани.

Елиза Стаховска от неправителствената организация "Надежда за справедливост" (Hope for Justice) заяви, че въпросът се усложнява от факта, че жертвите често пъти не разполагат с документи, с които да покажат откога са във Великобритания, а пандемията от COVID-19 е затруднила достъпа до консултантска помощ за имигрантите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа