Преговорите между ЕС и САЩ за ТПТИ ще навлязат в застой

1866
Преговорите между ЕС и САЩ за ТПТИ ще навлязат в застой
Снимка: БГНЕС

Преговорите между САЩ и ЕС за сключване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) вероятно ще навлязат в застой заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки.

Това информира AFP, позовавайки се на изказване на френския министър на търговията Матиас Фекл.

Има много недоразумения около разкритията на „Грийнпийс“ за ТПТИ, обявиха от ЕС

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че има много недоразумения около изтеклите документи за Трансатлантичес...

"Това изглежда като най-вероятната опция“, заяви Фекл в отговор на запитване дали преговорите за създаването на зона за свободна търговия могат да бъдат прекъснати.

По-рано Guardian, позовавайки се на официални документи, съобщи, че преговорите са в застой най-вече заради исканията на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят, се подчертава в докладната.

Вчера неправителствената организация за опазване на околната среда „Грийнпийс“ публикува 248 страници от споразумението, които „потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата”, които би представлявало ТПТИ, посочват от организацията.

"Грийнпийс" даде публичност на досега строго секретни преговорни документи между САЩ и ЕС по ТПТИ. С това позволи на европейските граждани да узнаят съдържанието им, а на членовете на Европейския парламент да ги коментират публично (евродепутатите с достъп се подписват, че няма правото да изнасят информация). Така се роди #TTIPLEAKS, заявиха от "Зелените" в България.

Европа ще загуби над 1 милион работни места заради ТПТИ

Повече от 1 милион работни места ще бъдат изгубени в Европа, ако бъде подписано Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиц...

Документите изкарват наяве значителна част от текстовете в процес на договаряне - 13 от 17-те глави, за които се смята, че е постигнато съгласуване. След бърз прочит става ясно, че непрозрачността и секретността, с която се договаря това споразумение е "оправдано". Нежеланието да се популяризира съдържанието на споразумението е резултат на това, че то еднозначно демонстрира за кого точно и в чии интереси работят и двете преговарящи делегации.

“Колкото и да ни лъжат и да се опитват да ни правят на глупаци, дебатът постепенно се отваря. За всички граждани. И от двете страни на океана. Не остава скрито #КОЙ и потъпква нашите права и демокрация”, коментира Зарица Георгиева, съпредседател на "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа