Преговорите за ТПТИ са в задънена улица

1339
Преговорите за ТПТИ са в задънена улица
Снимка: БГНЕС

Преговорите за Споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ (ТПТИ) са в сериозен застой, като в някои сфери двете страни имат „несъвместими“ различия. Това сочат изтекли поверителни документи от преговорите, оповестени от The Guardian.

Основният конфликт е относно искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда. „Разговорите за козметиката остават много трудни“, се казва във вътрешна докладна на търговските преговарящи на ЕС. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят, се подчертава в докладната.

Европа ще загуби над 1 милион работни места заради ТПТИ

Повече от 1 милион работни места ще бъдат изгубени в Европа, ако бъде подписано Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиц...

Преговорите за индустрията също се „характеризират с продължаващо нежелание на САЩ да се ангажират с отстъпки в този сектор“, се казва в други поверителни записки, предаде БНР.

Поредният кръг разговори за споразумението за свободна търговия се състоя миналата седмица в Ню Йорк.

Очаква се днес "Грийнпийс" да публикува в интернет поверителни документи от проекта на споразумението. Според организацията тези страници потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата.

"Ще публикуваме документите, защото целите преговори за споразумението не са прозрачни и това е скандално. Все пак не договорят тайни на търговски компании, а става дума за защита на околната среда и потребителите, както и правата за работа на над половин милиард души в Европа", заяви Щефан Круг от "Грийнпийс".

ТТИП може да бъде подписано до края на годината

Преговарящите по предизвикалия множество притеснения и протест договор за търговия между ЕС и САЩ обявиха прогрес в преговорите и възм...

От средата на 2013 година бизнес и политическият елит на САЩ и ЕС опитват да постигнат споразумение, което би трябвало да премахне търговските и регулаторни бариери. Това споразумение обаче среща нарастващата съпротива на гражданското общество и някои от политическите лидери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа