Президентът на Косово: Путин ще използва Сърбия, за да дестабилизира Западна Европа

8464
Президентът на Косово: Путин ще използва Сърбия, за да дестабилизира Западна Европа
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин ще се опита да използва Сърбия, за да дестабилизира Балканите, а заедно с това и цяла Западна Европа, като атакува демократичните ценности на Европейския съюз. Това каза президентът на Косово Вьоса Османи.

В интервю за испанската телевизия "Efe", тя призова Косово да бъде признато от всички европейски и латиноамерикански държави. 

Османи: Сърбия има териториални претенции към Косово и не крие това

Сърбия има ясни териториални претенции към Косово и не крие това в своята реторика или действия. Като служи като трамплин за руските ин...

"Намесата на НАТО срещу Сърбия на страната на Косово сега се използва от Русия, за да оправдае нахлуването си в Украйна", смята Османи, която описва това руско сравнение като обикновена "пропаганда" и припомня, че преди намесата на НАТО, в Косово са били убити около 13 000 души, като по-голямата част от населението е била разселена в резултат на етническо прочистване.

"Ако има нещо, което може да се сравни в тези две войни, то това са действията на Милошевич с действията на Путин", каза Османи, пише БГНЕС.

"Така, по същия начин, по който Милошевич стана известен като "касапинът на Балканите", Путин сега е "касапинът на демокрацията", защото той не само се стреми да доминира в Украйна, но и "да унищожи нашия демократичен начин на живот", предупреди Османи.

Президентът е разтревожена от възможно нарастване на напрежението на Балканите, където Сърбия е съюзник на Русия.

"Несъмнено Путин ще се опита да използва Сърбия, за да дестабилизира нашия регион, защото през нашия регион той иска да достигне Европа", каза тя.

Байдън до Османи: За договор между Косово и Сърбия се нужни компромиси

Президентът на САЩ Джо Байдън увери държавния глава на Косово Вьоса Османи, че подкрепя продължаването на диалога между Прищина и Белгр...

"Поддържането на мира и стабилността на Балканите означава поддържане на мира и стабилността на целия европейски континент", каза Османи и припомни, че през последните месеци Сърбия проведе десетки военни учения с Русия.

"Оставаме доста обезпокоени от факта, че Сърбия е увеличила количеството на оръжията, които купува, и това показва нейните намерения в региона", каза тя, като се позовава на неотдавнашното пристигане в Белград на модерна китайска противовъздушна система.

"Смятам, че принадлежността към НАТО е от решаващо значение. Искам да отправя призив към четирите членки на НАТО, които все още не са признали Косово, да го направят, защото не трябва да продължаваме да гледаме на това само от гледна точка на вътрешната политика", посочи тя по отношение на Испания, Гърция, Словакия и Румъния.

Досега общо 117 държави са признали Косово като независима държава, като сред тях липсват не само петте страни от ЕС, но и Китай, Русия, Индия и повечето латиноамерикански държави като Аржентина и Бразилия.

"Дойде време страните, които досега се колебаеха, да вземат това смело решение и да покажат на автократите по света, че демократичните държави са единни в лицето на тиранията и автокрацията", каза Османи. "Косово не създава опасен прецедент за нищо и никого, а точно обратното", допълни тя.

Курти: Вьоса Османи трябва да бъде президент на Косово

Новоизбраният премиер на Косово Албин Курти заяви, че парламентът трябва да избере възможно най-скоро Вьоса Османи за президент на стра...

Що се отнася до "неутралната" позиция на Сърбия пред лицето на руската агресия срещу Украйна, косовският президент настоява ЕС да вземе под внимание сръбската позиция.

"Те не могат да твърдят, че са проевропейски настроени, а в същото време с действията си да са пропутински настроени. Те не могат да вървят по два пътя едновременно. Трябва да изберат един - или ЕС, или Русия", каза Османи за сръбските стремежи за влизане в ЕС. 

ОЩЕ: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа