Приближен до Путин поема управлението на технологичния гигант "Яндекс"

3242
Приближен до Путин поема управлението на технологичния гигант "Яндекс"
Снимка: Getty Images/Guliver

Дългогодишният съюзник на руския президент Владимир Путин и бивш министър на финансите Алексей Кудрин, заяви, че ще се присъедини към управлението на "Яндекс". Това се случва в момент, когато Кремъл се опитва да затегне контрола си върху най-големия руски технологичен гигант, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Изявлението му идва след месеци на нестабилност в интернет компанията, чиито служители напускат заради военната офанзива в Украйна, а основателят ѝ беше засегнат от западните санкции.

Най-голямата руска интернет компания и най-популярната търсачка се разделя на руски и международни предприятия заради западните санкции. Според анализатори този ход цели да затвърди контрола на Кремъл върху гиганта, който някога се смяташе за един от най-големите успехи на Русия.

Миналата седмица Кудрин обяви, че се оттегля от поста ръководител на руската Сметна палата, за да се съсредоточи върху частни инициативи със "значително въздействие върху обществото". "Приех предложение от "Яндекс" да стана съветник по корпоративно развитие", съобщи днес Кудрин като добави, че ще работи за "осигуряване на дългосрочното и устойчиво развитие на компанията на всички пазари, включително международните".

Путин определи ударите върху украинската инфраструктура като "неизбежни"

Руският президент Владимир Путин заяви пред германския си колега Олаф Шолц, че атаките на Москва срещу украинската инфраструктура са "н...

ОЩЕ: Песков: Няма да приемем таван на руския петрол, в момента правим бърз анализ 

Очаква се Кудрин да контролира дейността на преструктурираната компания, докато нейният основател Аркадий Волож, който през юни беше засегнат от санкции на ЕС, ще развива редица бизнеси на "Яндекс" извън Русия.

През последните години руските власти постоянно засилват контрола върху интернет - всички големи медийни организации вече са или държавна собственост, или се подчиняват стриктно на Кремъл.

През август "Яндекс" продаде новинарския си канал "Яндекс Нюз" на свързания с държавата конкурент VK, собственик на най-голямата социална мрежа в Русия ВКонтакте. "Държавата е решила да ускори създаването на чисто руски услуги и все повече да ограничава достъпа на руснаците до чуждестранни услуги", заяви пред АФП икономистът Сергей Кестанов. Според него с Кудрин начело на "Яндекс" вероятно ще създадат в интернет "защитна стена", която да предпазва руското правителство от критики.

През март Русия забрани Facebook и Instagram заради "екстремистка дейност" като част от усилията за затягане на контрола върху социалните медии по време на нападението на Москва над Украйна. А военната интервенция на Москва в Украйна предизвика бягството на руснаци от страната, включително на много от служителите на "Яндекс" и ИТ сектора.

Оценка: Путин не иска мир, а собствен дневен ред в Украйна. Ще се дръпнат ли руснаците от АЕЦ Запорожие?

Руският президент Владимир Путин се опитва да се възползва от желанието на Запада да се стигне до мирни преговори за Украйна и да влезе...

ОЩЕ: Politico: В Крим се формират партизански отряди, а Русия се готви за битката за полуострова 

Кой е Алексей Кудрин?

Кудрин беше министър на финансите между 2000 и 2011 г., когато беше уволнен от тогавашния президент Дмитрий Медведев за неподчинение, а по-късно беше назначен за председател на Сметната палата. 62-годишният бивш министър е смятан за един от най-изявените либерали в правителството в ранните години от управлението на Путин като подкрепи протестите на опозицията срещу изборните измами през 2011-2012 г.

За Кудрин "Яндекс" е възможност да се дистанцира от правителството, след като Путин изпрати войски в Украйна, казва Татяна Становая, основател на фирмата за политически анализи R.Politik. "Той няма друг избор. Твърде близък е до Путин. Неговото напускане ще бъде възприето като акт на предателство."

Руското издание „Камбана”, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Кудрин ще трябва да "гарантира" на Кремъл, че "Яндекс" и неговите технологии ще останат базирани в Русия. Но в същото време ще трябва да се увери, че компанията няма да се превърне в поредния държавен гигант, подобно на технологичния конгломерат "Ростех".

ОЩЕ: Всяка нощ ликвидирахме по 10 окупатори: Разказ на херсонските партизани 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

За първи път: Жена е командир на германска военноморска база

С фалшиви документи: Руски и беларуски фирми заобикалят санкциите върху дървесината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа