Присъдата на Иво Санадер беше намалена с година и половина

13472
Присъдата на Иво Санадер беше намалена с година и половина

Хърватският върховен съд намали присъдата на бившия премиер на страната Иво Санадер по корупционна афера от 10 на 8,5 години затвор, предаде БГНЕС.

Говорител на Загребския районен съд съобщи, че е получено окончателното решение на Върховния съд по делото на бившия хърватски премиер, според което присъдата му се намалява на 8,5 години затвор. Санадер ще трябва да върне в държавния бюджет 3,6 милиона куни (около 480 000 евро). Според присъдата това е приблизително сумата, която той е получил като комисионна за заем, отпуснат на Хърватия от австрийската банка "Хипо" през 90-те години на миналия век, когато е министър на вътрешните работи.

Санадер беше осъден на 19 май 2012 г. на лишаване от свобода за 10 години заради вземане на подкуп от две чуждестранни компании. Освен от австрийската банка, той е обвинен, че е взел подкуп и от унгарската компания МОЛ. Съдът обяви Санадер за виновен за вземане на подкуп в размер на 10 млн евро от директора на унгарската петролна компания в замяна на придобиване на контролния пакет акции в хърватската компания ИНА. Той беше признат за виновен и за вземане на комисионна от австрийската банка "Хипо" от 545 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа