Продължават безредиците в Париж заради убийството на трима кюрди (ВИДЕО)

1653
Продължават безредиците в Париж заради убийството на трима кюрди (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди кюрди протестираха на площада на Републиката в центъра Париж, съобщи белоруската опозиционна агенция NEXTA в Twitter.

ОЩЕ: Стрелба в центъра на Париж отне живота на трима души (ВИДЕО)

Припомняме, че безредиците избухнаха след смъртоносната стрелба в Париж, при която загинаха трима души. Хиляди кюрди се стекоха на мястото, на което въоръжен мъж откри стрелба срещу културен център. Стигна се до сблъсък с полицията, която използва сълзотворен газ.

Междувременно от българския клон на международното движение за екосоциална справедливост Food Not Bombs - Sofia / Храна, не война - София призоваха за онлайн флашмоб в солидарност с останалите мирно демонстриращи в Европа по повод терористичната атака в центъра на Париж. Според тях "не е възможно новият кървав терористичен акт в Париж да се разглежда извън контекста на войната срещу кюрдите, водена от турския фашистки режим и неговите съюзници, включително в Европа". 

Според френската полиция и френската прокуратура 69-годишният мъж, който откри огън по кюрдски културен център и фризьорски салон в центъра на Париж е пенсиониран машинист с история на расистко насилие и въоръжени нападения. Идентифициран като "Уилям М." от френските медии, стрелецът е заподозрян, че е намушкал с нож поне двама мигранти в лагер в Париж миналата година, съобщиха полицейски и съдебни източници за АФП.

През юни 2016 г. той е осъден за въоръжено насилие от съд в североизточното предградие Сена Сен Дени, което той обжалва. Година по-късно му е наложена условна присъда от шест месеца затвор за незаконно притежание на огнестрелно оръжие, съобщават съдебни източници за АФП, предаде БГНЕС. Освен това той е бил член на спортен клуб по стрелба "и има няколко регистрирани оръжия".

Нападателят, за когото се съобщава, че е роден в Париж, е бил откаран в болница за лечение на сериозни наранявания по лицето, след като е бил арестуван на мястото на стрелбата. Заподозреният е бил освободен от ареста на 12 декември в очакване на съдебен процес във връзка с нападението срещу мигрантската палатка и му е било забранено да носи оръжие или да напуска страната, съобщиха от парижката прокуратура. Ключовите въпроси пред френските власти през следващите са защо заподозреният е бил освободен предсрочно, като представители на френската левица вече обвиняват правителството на президента Еманюел Макрон, че не се е отнесло достатъчно сериозно към крайнодесните заплахи.

Телевизионният канал M6 съобщи, че един от неговите репортери е интервюирал родителите му, които са на 91 и 93 години. "Той е луд, той е идиот. Той е затворен човек, който не живее така, както живеят нормалните хора", казал баща му, според аудиозапис, публикуван в интернет.

ОЩЕ: Безредици след убийството на трима кюрди в Париж (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа