Публична тайна: Украйна се изтегля от Авдеевка. А след това? (ВИДЕО)

12389
Публична тайна: Украйна се изтегля от Авдеевка. А след това? (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Ситуацията в Авдеевка е сериозна, но е овладяна. В града се водят ожесточени битки – нашите части използват всички налични сили и средства, за да обуздаят противника. Изпращат се подкрепления в Авдеевка съгласно вече утвърден план, има допълнителен ресурс за боеприпаси и оръжия. Подготвени са нови позиции и продължават да се подготвят мощни укрепления, като се вземат предвид всички възможни сценарии. Така накратко главнокомандващият Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски описа каква е ситуацията в най-горещата точка на украинския фронт в момента – Авдеевка.

Авдеевка пада: Неиминуемо е

Тези думи обаче противоречат на казаното от координатора на Националния съвет по сигурността към Белия дом Джон Кърби. На редовен брифинг в Белия дом, Кърби изрично заяви, че Авдеевка може да попадне в руски ръце и до голяма степен ако това стане, ще е защото украинците изпитват недостиг на снаряди и артилерията им не може да отговори както трябва на руските атаки.

Всъщност Тарнавски намеква в своето изявление в Телеграм, че предстои изтегляне от Авдеевка. "Ние ценим всяко парче украинска земя, но най-високата ценност и приоритет за нас е запазването на живота на украинския войник", пише Тарнавски.

ОЩЕ: Украйна напусна важна защитна позиция в Авдеевка (ВИДЕО)

Авдеевка и бъдещето

(КАРТА) "Никоя европейска държава не даде и 10% от военния си бюджет на Украйна, за да може тя да се бори с руската армия. Спрете да сочите САЩ – наша вина е, респективно ваша вина е, европейски лидери", написа в профила си в Twitter политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Той счита, че руснаците бързо напредват в рамките на Авдеевка и че украинската армия вече е в процес на изтегляне. За пример дава сектор от северозапад (руски напредък към пътя за Ласточкино), в който, според него, руснаците са напреднали, а там Трета щурмова бригада би трябвало да осигурява изтеглянето на частите на 47-ма и 110-та бригади тоест да има ротация и да няма бърз руски напредък (КАРТА).

Има украински данни, на база геолокализирани видеа, че руснаците напредват през открити пространства към Ласточкино тоест украинската логистика към североизточната част на Авдеевка става все по-невъзможна. Руският военен блогър Семьон Пегов твърди, че има по-малко от 1,5 километра от най-предните руски позиции и самото Ласточкино, а популярният руски военен телеграм канал "Рибар" също посочва, че има настъпление към път 00542 – припомнете си за важността на пътя Авдеевка - Ласточкино (00542) в този текст: Война между Русия и НАТО: Вероятен сценарий. Тревожни сигнали от Авдеевка и Белгород (ВИДЕО). Превзета от руснаците е още и пречиствателната станция за вода в източната част на града (СНИМКИ и КАРТА). Вече има и геолокализирано видео как знаме на СССР се развява там, където в края на 2023 година украинският президент Володимир Зеленски се снима – на самия вход на Авдеевка: Зеленски отиде на фронта в най-горещата точка - Авдеевка (ВИДЕО)

Нещата не са черно-бели: Каква е крайната цел в Авдеевка?

(КАРТА) "Нашите войници ще продължат да унищожават армията на окупатора и да "смилат" ресурсите и резервите на врага, които той без съжаление хвърля в битка", пише още генерал Тарнавски. Точно тези думи на украинския генерал отговарят на оценка в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) – че за втори път, след Бахмут, Русия не успява в първоначалния си план да обкръжи дадена цел, а в крайна сметка атакува де факто фронтално, дава много жертви и след това не може да продължи бързо напред, за да направи стратегически голям и важен пробив. Не се вижда как руснаците след завземането на Авдеевка може да напреднат бързо с голямо количество бронирана техника на запад и да атакуват светкавично следващи важни цели – на запад от Авдеевка има нови украински позиции, които със сигурност са сериозно укрепени както беше Авдеевка. Разстоянието е поне 30 километра – дотук във войната руснаците не показаха нито веднъж след обявена голяма победа след месеци кървави битки и много жертви, че могат бързо да напреднат и атакуват на по-голямо разстояние, пише в анализа.

За ISW падането на Авдеевка при сегашните условия и многото жертви ще е само политическа победа за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, но не и стратегическа военна.

ОЩЕ: Количеството кръв, пролято в Авдеевка, става все по-неописуемо (ВИДЕО)

Жертвите на руснаците в Авдеевка

В момента за да убият 1 украински войник, руснаците жертват 7 свои. Това твърди говорителят на Трета щурмова бригада Олександър Бородин. Той обаче признава, че в някои райони на Авдеевка руснаците могат да атакуват практически от всички възможни точки (360 градуса):

Официалната украинска статистика сочи вече над 400 000 убити руски военни във войната дотук. Само за последните 24 часа са убити 1210 руснаци, съгласно украинските данни, но дневният рекорд е 1380.

На този фон, един от популярните руски военни пропагандисти Андрей Морозов (Мурц) пише в канала си в Телеграм (ТУК, с превод на английски език), че в Авдеевка става същото като в Бахмут. "Сирски води отбраната на Бахмут и го превърна в гробище за Пригожин и ЧВК Вагнер – поздравления, сега е главнокомандващ на украинската армия" - с тази препратка Мурц образно обяснява какво има предвид. По-надолу в публикацията си го казва директно – че завладяването на Авдеевка, точно както Маринка, е престъпление заради огромните жертви и защото се отлага втора вълна на официална мобилизация в Русия чак за след изборите за президент. Мурц припомня 2014 година и Дебалцово – и че украинците още тогава са си научили урока, да не се вкопчват обезателно и на всяка цена и да оценяват правилно ситуацията, за да извлекат възможно най-много полза. "Пращаме хора в зле планирани атаки и (руските) медии го възхваляват, а врагът ще замени загубеното, но сегашното съотношение на загубите в пехотата е такова, че изтощава нашите резерви, от което украинците ще са доволни. И така, до лятото пак може да сме в ситуация на недостиг на войници и липса на резерви. Изборните резултати няма да помогнат – рейтингът на Президента няма да осигури необходимата гъстота на войници за стабилност на фронта", предупреждава Мурц, който дълго време мълчеше след като Игор Гиркин се озова в затвора: В Русия осъдиха военнопрестъпника Игор Гиркин: Протест и арести за подкрепящите го (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Бойните действия извън Авдеевка

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, през последното денонощие е имало 95 бойни сблъсъка по целия фронт, което е леко увеличение на интензивността на боевете. Направлението "Маринка" е също толкова горещо, колкото и Авдеевка – при Новомихайловка, Григоровка, Победа и Красногоровка има отбити 34 руски пехотни атаки по украински данни, а в Авдеевка – 33. Бахмут е на трето място, с 10 отбити руски пехотни атаки. Специално за направлението "Маринка" руският военен блогър Семьон Пегов казва, че няма значителна промяна на ситуацията.

(КАРТА) При Бахмут Юлиян Рьопке предупреждава, че руснаците опитват да хванат в клещи от две страни Ивановско – на 5-6 километра запад-югозапад от Бахмут. Тази точка е важна, за да може да се подготви плацдарм за атака към Часов Яр, но трябва руснаците да превземат и Богдановка (на 5-6 километра северозападно от Бахмут). А на каква цена руснаците се приближават до Ивановско, се вижда от долните геолокализирани видеокадри, показващи разбита руска бронирана техника след стрелба с портативни ракетни установки от украинска страна – Семьон Пегов даже твърди, че няма промяна нито при Ивановско, нито при Богдановка:

Има и кадри на украински бойни мисии с военни хеликоптери срещу руски позиции край Бахмут:

В направленията към Лиман и Купянск също има новини – за пореден голям разгром на руска военна колона, с над 10 бронирани превозни средства, включително 7 танка и ракетна установка „Солнцепек“. Вероятно става въпрос за линията Терно – Ямполовка, на 15-тина километра западно от Кремена. Руснаците специално говорят как са превзели 90% от индустриалната зона на Билохоровка (Белогоровка), след като преди седмица казваха, че са я превзели цялата, отбелязва ISW. Пегов добавя, че периодично украинците се изтеглят от зоната и после контраатакуват.

При Купянск обаче руските сили засилват натиска – заемат нови позиции около Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск). Изглежда прегрупирането на руските сили там и към Лиман е в процес на завършване, казва и украинският военен анализатор Константин Машовец. Има и данни, че руските сили получават повече FPV дронове и украинците трябва да го вземат под внимание, със системи за електронно заглушаване.

Беларуската опозиционна медия NEXTA публикува новина, че в Гомелска област на Беларус, разположена на границата с Украйна, е въведен режим на антитерористична операция. Това е съобщило местното управление на КГБ. Причините за въвеждането на режима не се съобщават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com