Путин и Лукашенко доукрасиха небивалиците за "фейка в Буча"

13592
Путин и Лукашенко доукрасиха небивалиците за "фейка в Буча"
Снимка: Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко е връчил на руския президент Владимир Путин документи, разобличаващи "фейка в Буча". Това заяви Путин след срещата на двамата президенти на космодрума "Восточни", цитиран от РИА Новости.

"Александър Григориевич (Лукашенко) днес ми даде документи. Документи, които той спомена толкова небрежно, които са предадени на ФСС (Федералната служба са сигурност) на Русия - как, кой (те имат съответните прехващания) с какъв транспорт е пристигнал в този населен пункт и е създал условия за организиране на тази провокация и фейк", каза Путин след разговорите с беларуския си колега.

Думите на руския президент идват, след като медии като The New York Times и BBC верифицираха сателитни снимки с доказателства за жестокостта на руските войски в Буча. ОЩЕ: Клането в Буча: Близките продължават да намират и разпознават тела (ВИДЕО 18+)

Путин заяви също, че съобщенията за гибелта на цивилни в Буча са същият фейк, както и информацията за използването на химическо оръжие в Сирия от правителството на Башар Асад в миналото.

Подозрения, че Русия използва зарин срещу полка "Азов" в Мариупол

Посланикът на САЩ в ООН: Ужасяващи неща се случват с жените и децата в Украйна

"Ужасяващи неща, отвъд човешкото разбиране" се случват с жените и децата в Украйна. Това каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийн...

"Що се отнася до Буча. Е, слушайте, аз често разговарях с колеги от западните страни. И когато ми кажат "Буча", питам: а вие били ли сте някога в Ракка? Виждали ли сте как този сирийски град чисто, наравно със самата земя, беше унищожен отгоре от американските самолети? И там наистина труповете лежаха в руините с месеци и се разлагаха. Никой не се интересуваше от това, никой дори не забеляза", казва Путин.

"Нямаше такава тишина, когато организираха провокациите в Сирия. Когато изобразяваха прилагането на химическо оръжие от правителството на Асад. След това се оказа, че това е фейк. Същият фейк е и в Буча", продължава Путин.

Още през 2017 година, Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) официално заяви, че режимът на президента Башар Асад е използвал зарин и хлор три пъти през въпросната година.

На свой ред президентът на Беларус Александър Лукашенко казва, че е обсъдил с президента на Русия „провокацията в град Буча“ в Украйна и я нарича „специална операция на Великобритания“.

Как живееше Буча под руска окупация: Разказва Катерина Украинцева от Градския съвет

Катерина Украинцева е адвокат, депутат от Градския съвет на Буча и доброволец в Териториалната отбрана. При нахлуването на руснаците в ...

„Обсъдихме това (провокацията в Буча). Всички викат: трябваше да се въведе поредният пакет (санкции), това е известно. Днес обсъдихме тяхната спецоперация, психологическата спецоперация, която проведоха англичаните“, казва Лукашенко след разговора с Путин.

По думите на беларуския президент „заедно с нашите руски приятели ние напълно – от първия до последния час – разкрихме тази подла позиция на Запада“. "Ако имате нужда от адреси, пароли, явки, номера на автомобили, марки, с които са пристигали в Буча, руската ФСС може да предостави тези материали. Ако не, ние ще помогнем в това отношение", добавя Лукашенко.

В Деня на космонавтиката, 12 април, руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко посетиха космодрума "Восточни" в Амурска област. Двамата инспектираха от хеликоптер изграждането на космодрума и инфраструктурните съоръжения, връчиха държавни награди на летци-космонавти и разговаряха със служителите на космодрума.

Разговорът между Путин и Лукашенко също се състоял на космодрума във формат "един на един". Държавните глави разговаряли близо три часа. Според „Известия“ те обсъдили развитието на двустранното сътрудничество, противопоставянето на санкциите, както и ситуацията в Украйна.

Великобритания проверява твърденията за химическа атака в Мариупол

ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека, България гласува "За"

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) гласува за отстраняване на Русия от водещия орган за правата на човека на о...

На пресконференцията след срещата Путин заяви, че е информирал Лукашенко за "специалната операция за защита на Донбас" (бел. ред. - така Кремъл нарича запалената от Путин война в Украйна) и за хода на преговорите с украинската страна. Той отбелязал, че е станало възможно да се започне диалог с Украйна до голяма степен благодарение на Лукашенко.

Путин обеща също да присъди на Александър Лукашенко званието полковник. Беларуският лидер не възрази срещу това.

"Би било хубаво и аз да съм полковник. Истината е, че той (Путин) ми обеща, но все още не го е изпълнил", казва Лукашенко.

В отговор Владимир Путин заявил, че президентът на Беларус не се нуждае от титлите на друга държава, но не възразил.

ОЩЕ: Евродепутати посетиха Буча и Ирпен – войната на Русия срещу Украйна е „престъпна“ (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа