Путин нормален ли е? - пита руски политик (ВИДЕО)

8284
Путин нормален ли е? - пита руски политик (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн / Эльвира Вихарева / YouTube

Елвира Вихарева е политик и бивш кандидат за Държавната дума. В своя YouTube канал тя пише: „Тук няма да видите мълчаливо съгласие, ласкателство и „преклонение пред управляващия елит“. Ще има схватки с далавераджиите и крадците от властта, разговори с интересни и уважавани хора, всичко по същество, защото страната ни има нужда от обективна информация, а властите са пияни от чувството за собствена безнаказаност. Този канал ще говори за това как хората наистина живеят, без цензура и официалност. Ще обсъдим въпроси, за които е невъзможно да се мълчи.“

Вихарева е публикувала в блога на радио „Ехото на Москва“ коментар за привеждането на ядрените сили на Русия в бойна готовност, заповядано от Путин.

Ядрените сили на Русия са приведени в бойна готовност. Нашата страна може да стане убиец на целия свят.

Нека просто вземем фактите. Русия атакува Украйна. (Между другото, Роскомнадзор забранява да се говори за това пред медиите: никаква война*, само специална операция.)

Украйна се отбранява. Западът налага санкции. И в отговор Русия заплашва да използва ядрено оръжие. От типа „като ни изключвате от SWIFT, горете в ядрен огън“.

Къде е заблудата тук? Къде е лудостта? Нормалните хора до последния момент не вярваха във войната*. Нормалните хора до последно не вярват в ядрена война.

Нормален ли е Путин?

Това ние не знаем. Въпреки че психиатрите вече се обърнаха към него с молба да спре войната*. Най-точното обръщение, което беше възможно.

Няма отговор на въпроса, дали Путин ще натисне копчето. Не знаем дали заповедта ще слезе по веригата до самото дъно. Кой ще даде последната заповед за пускането? Как този някой е обработен от пропаганда? Но не можем да изключим това. Защото цялата властова система в страната е разрушена. Решенията се вземат от един човек. Безумни решения.

Няма законодателен орган, който да го спре. Няма съд, който да го изпрати в Хага. Или поне да го хвърли в затвора за разгръщането на агресивна война*. Но ядрени оръжия има.

Забравихме ужаса, надвиснал над света през 50-те и 70-те. Когато съветският спътник полетя, целият свят замря в ужас. Защото сателитът е възможност за оръжия през Космоса, а не просто забавен бип-бип. Това не е Илон Мъск, това е смърт от небето. И всички се страхуваха. Построиха бомбоубежища, запасяваха се с йод.

Сега този страх го няма, но адското ръждясало желязо не е отишло никъде. Което беше създадено за унищожаването на целия свят. И така остана в новата реалност.

iPhone и ядрената бомба са несъвместими. Но Путин няма iPhone. Той е човек от миналото. Той възстановява СССР. Той ни връща към студената, а след това и горещата война*. И в ужаса.

Към свят без интернет, с желязна завеса, без обичайните удобни услуги, но с бомбоубежища. И, разбира се, със страх.

Цялата тази власт се основава на страха. Самата тя се страхува от целия свят. НАТО, улични протести, опозиция – всичко. Само тя не се страхува от смъртта, защото купи Гундяев (вероятно Вихарева има предвид руския патриарх Кирил, чието име е Владимир Гундяев – б.р.), а той обеща рай.

Но властите карат и нас да се страхуваме: чукането по вратата, палката на ченгето. А сега - и ядрена война*. През двадесет и втори век, когато тя изглеждаше невъзможна.

Не трябва да живеем в свят, в който можем да умрем от безумните решения на диктатора. Където не е ясно дали ще успеем да отгледаме децата си, или те ще загинат в ненужна война* поради старческа параноя.

Ясно е, че на никакви избори няма да сменим нищо. И пред нас е или смърт, или деградация и бедност, или революция.

Не останаха никакви други варианти.

Ние сме в безизходица.

Ние сме в ужас.

И спрете да се лъжете един друг: нищо добро не ни очаква. Светлината в края на тунела е на влака. Санкциите няма да спасят нас, а света. А ние сме това, което сме. Гориво в ядрена война*.

Който не иска да бъде такъв - знае какво да прави. Най-важният екстремистки лозунг сега е: Не на войната*.

Не мълчете! Говорете и пишете: Не на войната*! Колкото повече звучат тези думи, толкова по-бързо агресорът ще отстъпи. Трябва да покажем, че имаме нужда от мир. Че ни е срамно и страшно от безумията на властите.

Говорете!

*Роскомнадзор счита за невярна информацията за обстрела на украински градове и смъртта на украински цивилни в резултат на действията на руската армия, както и материали, в които текущата операция се нарича нападение, инвазия или обявяване на война.

Визитка:

Елвира Вихарева е родена на 8 юни 1990 г. в Иркутск в семейство на лекари. През 2012 г. завършва Московския институт за телевизия и радиоразпространение Останкино. Второто ѝ образование е от Факултета по политически науки на Руския държавен хуманитарен университет.

Работила е като ръководител на проекти за развитие в медицинската компания "Вяра в себе си".

През 2017 г. е регистрирана като кандидат от „Яблоко“ на изборите за общински депутати (окръг Алтуфевски), но губи изборите.

През 2018 г. се присъединява към новосъздадената „Партия на промяната“ (партията не е нерегистрирана). Работила е в екипа на опозиционния политик Дмитрий Гудков до неговата емиграция. След като "Партия на промяната" променя формата си и се връща към предишното си име "Гражданска инициатива", Вихарева остава член на политическия съвет на Москва.

През август 2019 г. тя е водеща на митинг на булевард „Академик Сахаров“. През септември с.г. се опитва три пъти да организира митинги на едно и също място, но тези планове не са одобрени.

От март 2020 г. Вихарева развива свой YouTube канал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа