Путин обещава, че 70 % от руснаците ще са ваксинирани до края на лятото

904
Путин обещава, че 70 % от руснаците ще са ваксинирани до края на лятото
Снимка: Getty Images/Guliver

Ограничителните мерки поради пандемията на коронавируса в Русия ще могат да бъдат премахнати до края на лятото, заяви президентът Владимир Путин в края на март.

Според него това ще се случи, след като 70% от пълнолетните руснаци бъдат ваксинирани, поради което ще се формира колективен имунитет. Ако текущата скорост на ваксинация се запази, тази цифра може да бъде постигната до края на лятото, сигурен е Путин.

Експертите се съмняват в реалността на тези планов, коментира Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Не за първи път руските власти публично се опитват да изчислят времевата рамка за постигане на стаден имунитет и въз основа на това градят оптимистични прогнози.

Например кметът на Москва Сергей Собянин през юли миналата година каза , че няма да има втора вълна в Москва и при московчаните се е развил стаден имунитет, който позволява без проблем облекчаване на ограниченията.

Кметът твърдеше, че в руската столица около 60% имат имунитет срещу коронавируса. В края на лятото Собянин заяви , че коронавирусът ще бъде напълно победен в столицата след шест месеца.

Но в действителност ситуацията се оказа по-лоша: през ноември московските власти отново затегнаха ограниченията и втората вълна обхвана Москва и особено регионите, много от които не бяха готови за това. През февруари вече имаше спад в заболеваемостта, който продължава и до днес, но очевидно е твърде рано да се говори за победа над болестта.

Третата вълна на коронавирус, която вече частично започна в Европа, все още не е достигнала Русия. Вицепремиерът Татяна Голикова обясни липсата на такава в Русия, включително със заключванията, в които седят жителите на много европейски държави. "Една от причините за това развитие е, че те бяха затворени за постоянно. Хората останаха вкъщи, не излизаха, те са стерилни по отношение на вируса. И щом излязат се заразяват ", каза тя.

Очевидно Русия е избрала за себе си хибриден път, при който има слаби ограничения, при които хората влизат в контакт с вируса, както и масово ваксиниране. Властите, съдейки по различни изявления, се надяват, че този път ще доведе до развитие на стаден имунитет, който ще помогне за справяне с пандемията.

Стадният имунитет е непряка защита срещу инфекциозно заболяване, която възниква в резултат на ваксинация или в резултат на предишна инфекция, цитира руската служба на Би Би Си казаното на сайта на СЗО.

Организацията подчертава, че стадният имунитет срещу COVID-19 трябва да бъде осигурен чрез защита на хората чрез ваксинация, а не чрез излагането им на коронавирус.

Опитите за постигане на стаден имунитет чрез излагане на хората на вируса са неетични, каза СЗО. Учените се съмняват в тяхната ефективност от научна гледна точка.

 

Всичко за кронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа