Путин обвини Запада за световната продоволствена криза

3264
Путин обвини Запада за световната продоволствена криза
Снимка: Kremlin.ru

Световната продоволствена криза е резултат от "хищническите политики" на Запада. Това заяви днес руският президент Владимир Путин.

"Западът провокира глобална продоволствена криза. Цената на храните на световния пазар се върна на нивата от началото на годината, но все още е с 40% по-висока от тази през 2020 г.", заяви Путин на среща в Сочи, посветена на руския селскостопански сектор. Той заяви, че световната продоволствена криза е предизвикана от развитите страни с действията им по време на пандемията от COVID-19.

Американски анализ: Какво означават ядрените заплахи на Путин?

На 21 септември руският президент Владимир Путин, в речта си за частичната мобилизация в Русия, отправи предупреждения за ядрени оръжия...

"Това е пряка последица, без никакво преувеличение, от хищническата политика на най-богатите страни в света", каза Путин. По думите му тези държави печатат пари, за да купуват хранителни запаси, което е довело до инфлация. 

Путин заяви, че вносът на храни в САЩ през тази година вече е достигнал 218 млрд. долара, което е значително повече от миналогодишната стойност от 185 млрд. долара. „В момента вносът на храни в САЩ надвишава износа с 22,3 млрд. долара, което означава, че Вашингтон купува повече храна, отколкото продава”, обясни руският президент, цитиран от БГНЕС.

Още по темата Украйна– четете тук

По отношение на износа на украинско зърно Путин отново заяви, че преобладаващата част от доставките са отишли в богати държави. Към 23 септември само четири от 203 кораба, които са напуснали украинските пристанища, са отишли в развиващи се страни, каза той. "От 46 кораба, които са отплавали от понеделник до петък миналата седмица, 14 са посочили като дестинация Турция, страната посредник. От останалите 32 кораба 25 са били изпратени към Европейския съюз. Дали това са най-бедните страни в момента?", каза той.

Песков: Путин е готов за преговори с Украйна

Русия остава готова да преговаря с Украйна, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новос...

Прекъснат от началото на войната през февруари, износът на украинско зърно беше възобновен, след като през юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение. В Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да контролира доставките.

По отношение на износа на руско зърно и торове Путин заяви, че ситуацията е усложнена заради санкциите срещу Москва, като предупреди, че това може допълнително да влоши световната продоволствена криза. Той каза, че Русия е "напълно е гарантирала собствените си нужди", като тази година вече са прибрани 138,7 млн. тона зърно, а през оставащите три месеца се очаква цифрата да нарасне до 150 млн. тона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа