Путин оправда зверствата си като отговор на планирани украински атаки срещу "Турски поток" и руска АЕЦ

8278
Путин оправда зверствата си като отговор на планирани украински атаки срещу "Турски поток" и руска АЕЦ
Снимка: Getty Images

Какво е оправданието за това зверство, което изтъкна руският диктатор Владимир Путин? Освен експлозията на Кримския мост, той изтъкна "три подготвяни терористични атаки" от украинските спецслужби срещу АЕЦ в Курска област, както и сегмент от газопровода "Турски поток". "Всичко е доказано от обективни данни, включително показания на задържаните изпълнители на терористичните атаки", подчерта руският диктатор.

Той обаче си изми ръцете, като заяви, че въздушните удари в Украйна били нанесени по предложение на руското военно министерство и на Генералния щаб на руската армия. И заяви следното – че ако Украйна продължи да провежда терористични атаки на руска територия, руските отговори ще са твърди и размерът им ще кореспондира на нивото на заплаха за Руската федерация. Според оценка в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) това означава, че руският диктатор все още не е готов да ескалира конфликта директно с ядрено оръжие, а ще продължава да действа "стъпка по стъпка". Но украинското разузнаване е категорично, че вчерашните атаки са планирани още преди взрива на Кримския мост и ако това е така, то руската акция е отмъщение за позорните загуби в Харковска област.

Колкото до вчерашните масови въздушни атаки, организирани от Русия срещу Украйна, равносметката според украински медии е следната: поне 84 крилати ракети, 24 атаки, извършени с дронове, 13 от които са извършени с иранските дронове "Шахид 136". Жертвите на извършените атаки са 19, ранени са 105 души - това е равносметката на украинските служби за спешна помощ според Kyiv Independent. Ударени са поне 70 цели, включително 29 от които са критична инфраструктура (само в Киев руснаците твърдят, че са ударили 4 ТЕЦ-а и една ел. подстанция), 4 високи сгради, 35 жилищни сгради и едно училище. Според кмета на Киев Виталий Кличко, в украинската столица са поразени 71 сгради, включително 5 обекта на критичната инфраструктура (вероятно това са ТЕЦ-овете и ел. подстанция), 6 културни институции и 5 здравни заведения. Няма обаче съобщение за критичен недостиг на ток в Киев заради ударите - местната власт помоли жителите на украинската столица да намалят с около 1/4 потреблението в пиковите часове т.е. да не пускат излишно електроуреди, а в Лвов електричеството е изцяло възстановено. Заради пораженията от ударите обаче Украйна спря да изнася ток зад граница. Украинската ПВО е успяла да свали 43 крилати ракети, 10 дрона "Шахид 136" и още 3 други дрона. Руснаците използваха 10 стратегически бомбардировачи, излетели от Каспийско море и Нижни Новгород, както и от 6 кораба от Черно море - броят на руските военни кораби там е наполовина по-малък от началото на войната, според украинското командване "Юг". Иранските дронове са изстреляни от Крим и от територията на Беларус.

Генералният щаб на украинската армия обаче извади по-различна статистика рано тази сутрин – за денонощие по Украйна са нанесени над 61 руски ракетни удара и 32 въздушни удара, имало е 92 руски обстрела с реактивни системи за залпов огън. Украинската ПВО е унищожила 46 крилати ракети и 27 дрона.

Без да дава конкретни подробности, руското военно министерство обяви, че при руските атаки били поразени всички набелязани цели и те са от военната и енергийната инфраструктура на Украйна. Само че редица медийни репортажи и видеа в социалните мрежи показаха, че руските ракети удрят изцяло цивилни цели, включително детски площадки, както и германското консулство в Киев, което поставя въпросът каква военна победа постигна с тези действия Путин и на каква цена (според Forbes изстреляните ракети са на стойност между 400 и 700 000 000 долара, като са използвани предимно високоточни Kh-101, С-300 и ракети за системи за залпов огън "Торнадо") – най-малкото за запаса му от високотехнологични ракети? Показателно е, че според кмета на Мелитопол Иван Федоров руски колони с тежка военна техника тръгват от Мариупол към Мелитопол и Бердянск, което подсказва, че руската логистика пред Кримския мост още не е на нивото отпреди взрива. Освен това, този път е по-уязвим за украински удари, например с HIMARS.

Показателно е и друго - според контролираната от Кремъл руска информационна агенция "Интерфакс" само за денонощие в Полша са кацнали не по-малко от 5 големи транспортни самолета Boeing 747, всеки от които е способен да пренася до 120 тона товар.

ОЩЕ: Официоз на Кремъл директно заговори как взривът за Кримския мост бил подготвен в България

Военните действия в Украйна

На североизток продължава подготовката на украинската армия за дълбоко настъпление в Луганска област. От 1 октомври насам украинците са освободили 200 квадратни километра от Луганска област и вече са на 15-17 километра западно от Сватово. Украинската армия се укрепва все повече по поречието на река Оскил. Руснаците пък минират и взривяват мостове, които са подход към Сватово. Украински пробив на линията Сватово – Кремена ще означава прекъсване на много руски логистични линии за целия руски фронт в Украйна.

В Херсонска област руснаците опитват да си върнат загубени позиции и територии в северната и северозападната част на областта. Отблъсната е руската атака срещу Давидов Брид, съобщава украинското командване "Юг". Руското военно министерство обаче твърди, че боевете там продължават и нищо не е решено. Украинците съобщават, че руснаците опитват да подсилят силите си – по украински данни са дошли още 200 войници и 300 единици бойна техника, но 520 души от батальонно-тактическа на 150-та моторизирана дивизия на руската армия са били убити – все мобилизирани. Украинците са ударили и три руски оръжейни депа при Херсон и Берислав, както и руски контролен пункт при Каховка. Свален е и руски военен самолет С-25.

В Донецка област, в направлението към Бахмут има данни, че битката се ожесточава и че украинската артилерия стреля с интензитет, невиждан от лятото. Същото се отнася и до руската артилерия, а Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски призна, че положението става много тежко откъм ожесточеност на боя. В битката за Бахмут от руска страна водеща сила е ЧВК Вагнер. Украинският генерален щаб посочва, че са отблъснати руски атаки в Бахмутска област, Соледар, Първомайско. Лидерът на т.нар. ДНР Денис Пушилин твърди, че има руски напредък при Вухледар и Маринка, но по-бавен от очакваното и изискваното от руските командири.

Изглежда и частичната мобилизация в Русия не върви по план. Според информация на руския военен телеграм канал "Котенок Z", в Северна Осетия не са мобилизирани дори 40% от мъжете, които подлежат на мобилизация, а кметът на Владикавказ отишъл на почивка в Турция, вместо да организира мобилизацията в района.

И още – украинското военно командване в Запорожка област казва, че 269 населени места, които са под руска окупация, са без газ и съответно без отопление. А украинските партизани твърдят, че и Мелитопол, и Бердянск са без отопление, въпреки руските обещания за възстановяване на подаването на газ.

ОЩЕ: Взривът на Кримския мост отприщи руски критики към Путин и осъзнаване, че победата във войната е далеч

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа