X
 
 

Путин отново каза, че Русия е готова да удължи стратегически договор за въоръжението

1480 5
Путин отново каза, че Русия е готова да удължи стратегически договор за въоръжението
Снимка: Getty Images/Guliver
Руският президент Владимир Путин отбеляза, че досега не е имало реакция от партньорите на предложението на Русия за разширяване на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ - 3), съобщи ТАСС

Руската федерация е готова до края на годината без предварителни условия за продължаване на Договора СТАРТ-3, заяви руският президент на среща по отбранителни теми, предаде БГНЕС.

Още един ключов договор за намаляване на най-страшните оръжия на САЩ и Русия изглежда ще стане история

Новият договор СТАРТ между САЩ и Русия едва ли ще бъде удължен. Това заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Дж...

"Искам още веднъж да потвърдя позицията на Руската федерация: Русия е готова незабавно, възможно най-скоро, точно преди края на тази година, без каквито и да е предпоставки, да удължи договора СТАРТ-3, за да няма по-късно тълкуване на нашата позиция, казвам това официално", каза Путин пред журналисти.

Държавният глава на Русия припомни, че договорът предстои да изтече. "Всичките ни предложения са на масата за разширяване на този договор, но досега не сме получили никаква реакция от партньори", каза Путин.

Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия беше подписан от Москва и Вашингтон през 2010 година. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си въоръжения по такъв начин, че седем години след влизането му в сила и впоследствие общият им брой не надвишава 700 единици за междуконтинентални балистични ракети (ICBM), подводни балистични ракети (SLBM) и тежки бомбардировачи (TB), 1550 единици за бойни глави, 800 единици за пускови установки на ICBM, SLBM и TB.

Договорът остава валиден 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение. Той може също да бъде удължен за не повече от пет години (тоест до 2026 година) по взаимно съгласие на страните.

Русия напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМ...

Москва призова Вашингтон да не отлага резолюцията за удължаването на договора и го характеризира като "златен стандарт" в областта на разоръжаването. Отговаряйки на въпрос от кореспондент на ТАСС на 4 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че САЩ биха искали да сключат ново споразумение за контрол на оръжията с Русия, Китай и, вероятно, с няколко други страни. На допълнителния въпрос дали САЩ биха искали да разширят СТАРТ-3, собственикът на Белия дом не отговори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Borislav Popov 4 Borislav Popov преди 1 месец Профил на трол?
  Нарушиха Договора като разработиха и въведоха във въоръжение забранена от договора ракета, а сега нагло се правят на миротворци!Все пак да оценим по достойнство, че.. Жужето клекна! И още ще кляка - той няма на къде да шава.
 • допълнение 3 допълнение преди 1 месец Профил на трол?
  Путин отново каза, че Русия е готова да удължи стратегически договор за въоръжението, тъй като влагането на допълнителни средства за отбраната ще изтощи руската икономика, която е на 7 място по БВП след американската и ще бъде свързано с понижаване на жизненото равнище на руснаците, нещо което преживя и бившия СССР и доведе до неговото разпадане.
 • Баба Ванга 3.1 Баба Ванга преди 1 месец Профил на трол?
  Светот ке стане по добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Путя се усети, че нова студена война ще го прати на Путя му Ленина, т.е. при усесерето...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  страх го е педалчето, много го е страх
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...