Путин привика олигарсите след началото на битката за Донбас

20374
Путин привика олигарсите след началото на битката за Донбас
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин ще проведе в сряда (20 април) среща със собствениците на едър бизнес и топ мениджърите на най-големите руски компании, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Събитието при затворени врати ще бъде второто по време на войната в Украйна и ще се проведе след началото на „новата фаза“ на инвазията, чиято цел е Донбас. Поканените на срещата не са получили конкретен дневен ред, съобщават източници на Bloomberg.

На мероприятието на 24 февруари Путин заяви, че войната е „принудителна мярка“ и че икономиката е подготвена за възможни санкции. Той също така призова събралите се да „отнесат разбиране към случващото се“ и обеща да осигури „добри условия“ за бизнеса – по-специално „повече свобода“.

Два месеца по-късно, на среща по икономически въпроси, Путин каза, че икономиката е "издържала безпрецедентния натиск", демонстрира "устойчивост", а издигналата се до 20-годишен максимум инфлация се "стабилизира".

„Стратегията за икономически блицкриг се провали - заяви Путин на 18 април. - Изчислението беше бързо да се подкопае финансово-икономическата ситуация в нашата страна, да се предизвика паника на пазарите, колапс на банковата система, мащабен дефицит на стоки в магазините. Но вече можем с увереност да кажем, че подобна политика спрямо Русия се провали.“

Световната банка, припомняме, прогнозира, че спад за руската икономика с 11,2% - рекорд от 1994 г., а анализатори, анкетирани от Централната банка, допускат срив на БВП с 23%, надхвърлящ по мащаб дори последствията от разпадането на СССР.

Отрязана от капиталовите пазари, международните резерви и вноса, руската икономика въпреки това продължава да получава валутни постъпления от износа на петрол и газ, които все още не са включени в нито един от петте европейски санкционни пакета.

Това обаче може да се промени. ЕС не изключва санкции срещу руския петрол, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер във вторник.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съобщенията за планове на президента Владимир Путин да се срещне с представители на големия бизнес "отчасти отговарят" на реалността.

„Отчасти отговарят. Президентът продължава отрасловите срещи и вие знаете, че имахме среща за икономиката като цяло. Тази седмица президентът и правителството ще се занимават с металургичния отрасъл“, казва Песков.

В началото на март Европейският съюз наложи санкции срещу осем бизнесмени; като причина ЕС посочи участието им в среща с руския президент. Санкциите се отнасят до Александър Винокуров, Андрей Мелниченко, Михаил Осеевски, Михаил Полубояринов, Сергей Куликов, Вадим Мошкович, Дмитрий Пумпянски и Дмитрий Мазепин.

Кремъл нарече тази причина за налагането на санкции "международен бандитизъм". „Това, което колективният Запад прави спрямо тях, не може да се нарече по друг начин“, заяви тогава Песков.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кой кой е в списъка на санкционираните руски олигарси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа