Путин: Разширяването на НАТО ще предизвика отговор от наша страна

3453
Путин: Разширяването на НАТО ще предизвика отговор от наша страна
Снимка: Getty Images

Присъединяването на Финландия и Швеция в НАТО няма да създаде заплаха за Русия, но „разширяването на военната инфраструктура на тяхна територия определено ще предизвика отговор от наша страна“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща на върха на Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ).

"Що се отнася до разширяването на НАТО, включително чрез новите членове на Алианса Финландия и Швеция, Русия няма проблеми с тези държави. Затова в този смисъл разширяването за сметка на тези страни не представлява пряка заплаха за Русия", каза Путин, но отбеляза, че скоро ще стане ясно дали ще има евентуална „заплаха“.

В неделя шведското правителство, водено от социалдемократите, официално обяви желанието си да влезе в НАТО. Така Стокхолм последва Финландия, която също загърби многогодишната си история на военен неутралитет заради руската агресия в Украйна.

Първоначално Путин заяви, че присъединяването на двете страни към Алианса е „грешка“. Днес от Москва добавиха, че ще укрепят войските по общата граница с Финландия. Зам.-външният министър Сергей Рябков нарече ходовете на Стокхолм и Хелзинки „грешка, която ще има мащабни последствия“.

По време на срещата на върха на ОДКБ Путин заяви, че разширяването на НАТО е „изкуствено“, тъй като Алиансът започва да се простира отвъд географските си цели и да влияе на други региони „не по най-добрия начин“.

Бивш военен министър: Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия

Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия и за Европа. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНТ.&...

Организацията за колективна сигурност включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. На срещата стана ясно, че ОДКБ планира поредица от съвместни военни обучения за есента. 

Няколко страни вече обявиха твърдата си подкрепа за Швеция и Финландия за присъединяването им в НАТО. Френският президент Еманюел Макрон приветства влизането на Стокхолм и Хелзинки в Алианса.

Норвегия, Дания и Исландия излязоха със съвместно изявление, в което предлагат подкрепата си на Финландия и Швеция, в случай че двете скандинавски държави бъдат нападнати по време на кандидатстването им в НАТО. Норвежкият министър-председател Йонас Стойре заяви: "Заедно с Дания и Исландия, Норвегия е готова да окаже помощ на своите северни съседи с всички необходими средства, ако те станат жертва на агресия на своя територия, преди да получат членство в НАТО".

Турция е против, защото Финландия и Швеция са приютили кюрдски бежанци, които от Анкара смятат за терористи.

От президентската канцелария на Елисейския дворец съобщават, че президентът на Франция Еманюел Макрон напълно подкрепя решението на Швеция.
 Датското министерство на външните работи също приветства решението на Швеция и Финландия и заявява, че скандинавските страни членки на НАТО, Исландия, Дания и Норвегия, са готови да подкрепят Швеция.От президентската канцелария на Елисейския дворец съобщават, че Еманюел Макрон напълно подкрепя решението на Швеция. Датското министерство на външните работи също приветства хода на скандинавските страни и заявява, че останалите държави от региона, включително Исландия, Дания и Норвегия, са готови да подкрепят Швеция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа