Путин: САЩ се нуждае от външна заплаха, за да си пази лидерството

32339
Путин: САЩ се нуждае от външна заплаха, за да си пази лидерството
Снимка: Getty Images/Guliver

Крим сам пожела да се присъедини към Русия, подчертава Владимир Путин в интервю за в. "Кориере дела сера" в навечерието на визитата му в Италия.

"Защо Косово да може да се отдели, а Крим - не? В Косово това го реши парламентът, докато в Крим го решиха хората на референдум. В Донецк и Луганск хората гласуваха за независимост, но там ситуацията е друга. Но за да поискаш от населението да остане в състава на Украйна, трябва да му докажеш, че ще живее по-добре, по-надеждно, че хората ще могат да осигурят живота си и бъдещето на децата си", отбелязва президентът на Русия.

По думите на Путин, само "болен мозък" може да си помисли, че Русия би могла да нападне НАТО. "В някои страни се спекулира със страха от Русия. Опасенията, че са възможни агресивни действия от страна на Русия - това може да си помисли само болен човек, при това насън. Американците не желаят сближаване на Русия с Европа. Те искат да съхранят своето лидерство в НАТО, а за това се нуждаят от външна заплаха. Иран е недостатъчен като такава. С кого да плашат тогава?".

"Искам да ви кажа: не трябва да се боите от Русия! Светът се промени. Здравомислещ човек не би могъл да си представи подобен мащабен военен конфликт днес. В Русия си имаме с какво друго да се занимаваме", казва Путин. Коментирайки битуващото мнение, че Русия се чувства предадена от Европа, като отхвърлен любовник от любовница, Путин пък отбелязва: "Никога не сме се отнасяли към Европа като към любовница. Отношението ни към Европа винаги е било сериозно".

Руският президент коментира и енергийната интеграция в ЕС на балтийските страни, както е хипотетичната такава на Украйна. "Прибалтика беше част от енергийната система на СССР и Русия. Сега вече започват да са част от енергийната система на ЕС. Но това ще им струва милиарди. Питаме ги: Имате ли проблеми, нещо да помогнем? А те: Няма проблеми, така решихме, така е по-добре. Колкото до Украйна, тя по никакъв начин не би могла да стане част от енергийната система на Европа".

По отношение на Гърция коментарът на Путин е следният: "Гърция е член на ЕС и НАТО, намира се в еврозоната. Русия и Гърция имат исторически много близки и партньорски отношения. Ние уважаваме суверенния избор на гръцкия народ, без значение в какви съюзи и зони се намира страната. А какво ще стане, не знаем. Но както сега говорят у нас, че и на кафе гадаят, мисля, че това (което става) е неправилно и даже вредно както за гръцката, така и за европейската икономика".

В края на интервюто на Путин е зададен и по-личен въпрос: "Щастлив човек ли сте?" На което руският президент отговаря така: "Да, считам себе си за щастлив. Бог така е устроил живота ми, за нищо не съжалявам. В работата си се ръководя от интересите на руския народ. Най-важното е да си честен към себе си и към хората, които са ти поверили тази работа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com