Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крачка назад: Русия изтри предложението си за промяна на границите в Балтийско море

22 май 2024, 17:16 часа • 4257 прочитания

Предложение на руското министерство на отбраната за преразглеждане на морските граници в източната част на Балтийско море бе изтрито от официален сайт, след като предизвика опасения сред членовете на НАТО Финландия, Швеция, Литва и Естония, предаде Ройтерс.

В проекта на министерството на отбраната пишеше, че при измервания на границата от съветско време през 1985 г. са били използвани морски карти от средата на 20-ти век и те не отговарят на по-съвременните картографски координати. Още: Латвия: Ще има ответна реакция при всяко желание на Русия да промени границите в Балтийско море

В сряда това предложение бе изтрито от официалния сайт, на който беше публикувано. На мястото му имаше единствено съобщение, гласящо: "Черновата е изтрита", без да се дават повече подробности.

Ройтерс посочва още, че руското министерство към момента не е отговорило на запитването за коментар по случая.

В изтрития проект не бе уточнено как точно би могла да бъде променена границата и дали е имало консултации с други страни с излаз на Балтийско море. Там ставаше въпрос за морските граници в близост до руските острови във Финския залив и до други край бреговете на градовете Балтийск и Зеленоградск в руския Калининградски ексклав, който граничи с Полша и Литва.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес