Путин забрави как беше изобличен от проруски чиновник: Пак лъже за Донбас и Украйна (ВИДЕО)

4971
Путин забрави как беше изобличен от проруски чиновник: Пак лъже за Донбас и Украйна (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Фактически Запада започна война в Донбас през 2014 година. Не направихме нищо, но постепенно бяхме принудени да се намесим, за да защитим хората, за да не бъдат изтребени. Това заяви дума по дума издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Той го направи пред колегиума на руското военно министерство, когато руският военен министър Сергей Шойгу внуши, че Запада спира да дава пари и оръжие на Украйна, защото Украйна няма как да се разплати:

Черешката на тортата в лъжите на Путин

Наративът на Путин за защита на рускоезичното население в Украйна не е нещо ново. Не е нещо ново и как тази лъжа, наред с още няколко, беше опровергана – при това от чиновник, който е назначен на поста си именно заради Путин и защото се намеси в Украйна със сила. Първо, с проруските сепаратисти, подкрепяни военно от Русия, а от края на 2022 година – директно с руската армия.

Официален доклад на омбудсмана на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Дария Василевна Морозова относно правата на човека в сепаратистката република разобличава лъжата на Путин за хората, които щели да бъдат изтребени. В доклада има справка на жертвите в Донбас след като проруските сепаратисти с оръжие в ръка тръгнаха да отделят украинската територия – за периода 2014 – 2020 година. И в тази справка, която е руска, се вижда, че след 2014-2015 година има огромен спад на жертвите на военните действия, като през 2020 година те са само 44. С други думи, няма ескалация, а деескалация и то очевидна – противно на постоянно повтаряното от Путин: Лъжите на Путин за Донбас са опровергани от доклад на назначен от сепаратистите в Донецк чиновник

За 2021 година няма данни в този доклад, а сега в сайта на омбудсмана на ДНР директно излиза доклад с данни за 2022 година - за пред ООН, като няма такъв за 2021 година – защо ли? Докладът за пред ООН е в различен формат от предишните доклади.

Не изоставяме ранените

В друг пропаганден видеокадър Путин обяснява на руския военен министър Сергей Шойгу и на началника на руския генщаб генерал Валерий Герасимов как руснаците не били като „временно владеещите Киев“ и не можело да изоставят ранените си при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър). Иронията в случая е, че Путин говори точно на фона на военни манекени, които напомнят на войници в носилки – и то след като на годишната си "директна линия" обясни как лично помолил руския генщаб да не унищожава украинското предмостие, за да губели украинците там войници:

Как точно Русия се грижи за ранените си, припомнете си с ВИДЕО: Новата мобилизация в Украйна. Руски инвалид показа как Кремъл се грижи за войниците си (ВИДЕО)

На този фон един от руските военни блогъри обяснява (превод на английски език и препратка ТУК) как украинската артилерия при Кринки е много ефективна и руснаците нямат отговор. Затова трябвало да се реагира – да има контрабатарейни руски групи, които буквално в реално време да локализират стрелящите украинци и да унищожават артилерията им (HIMARS, гаубици). "По-лесно е да се каже, отколкото да се направи – трябва да имаш високоточни системи за залпов огън, камикадзе-дронове "Ланцет" или дебнещ във въздуха самолет със съответните боеприпаси", констатира блогърът.

Още: Путин праща ранени войници на щурм в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа