Първа дама - такова юридическо понятие във Франция няма

21802
Първа дама - такова юридическо понятие във Франция няма
Снимка: Getty Images/Guliver

Френската конституция не предоставя никакъв статут на половинката на президента на Френската република, независимо дали той е законно обвързан с нея или не. Тази недефинирана функция на "първата дама", която излиза често пъти скъпо на данъкоплатците, поражда често пъти и полемика във Франция, отбелязва в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Тези дни за първа дама се говори често заради скандала около френския президент Франсоа Оланд и предполагаемата му връзка с актрисата Жюли Гайе, както и реакцията на неговата приятелка Валери Трирвильор.

За 77% от французите предполагаемата афера на Оланд е лична тема

Предполагаемата връзка между френския президент Франсоа Оланд и актрисата Жюли Гайе е тема, която вълнува французите. Малко от тях обач...

За първа дама във Франция се споменава само в нормативен акт, касаещ случаите, в които съпругите на президентите овдовяват. В този случай те получават вдовишка пенсия, както е в случая с много други професии.

Въпреки че де факто първата дама не съществува в юридически план, за спътницата на президента се предвижда  кабинет и секретариат в Елисейския дворец. Официално те са й  необходими, за да отговаря на писмата, които получава от  сънародниците си. Разходите по тази дейност се поемат от бюджета на президентството. Първата дама има право и на охранител.

През 2006 г. депутатът от Френската социалистическа партия Рене Дозиер беше бил тревогата, че съпругата на тогавашния президент Жак Ширак - Бернадет, може да разполага с колите и шофьорите на Елисейския дворец. Година по-късно същият  депутат си зададе въпроса защо Сесилия Саркози, тогавашната  половинка на президента Никола Саркози, е уредила плащане с  кредитна карта на президентството.

Според неотдавнашно разследване на сп. "Вандрьоди,
самди, диманш" Валери Трирвильор струва на месец на държавата 19 742 евро. Това е доста по-скромен разход от 60 000-те евро на месец, харчени за Карла Бруни Саркози, третата съпруга на Никола Саркози и от 80 000-те евро, които струваше на месец на  държавата Бернадет Ширак.

Франсоа Оланд готов да съди сп. Closer заради публикацията за любовницата му

Във връзка с публикацията в списание Closer, че има любовница, френският президент Франсоа Оланд заяви днес пред АФП, че е "дълбоко ог...

Когато френският президент пътува официално в чужбина, отново бюджетът на Елисейския дворец поема разходите на придружаващата го половинка, както и на видните личности, които държавният глава би пожелал да отведе със себе си.

Ситуацията на Валери Трирвильор е нечувана във Франция,защото тя не е законна съпруга на президента Оланд. Това поражда проблеми за някои държави с по-строг морал. Така например не се предвижда Трирвильор да придружава президента на 24 януари по време на визитата му във Ватикана. Но за нейна утеха вторите съпруги на държавните или на правителствените лидери, които са се развели с първите си половинки, също не се допускат в Светия престол. Трирвильор обаче се очаква да придружава Оланд по време на визитата му в САЩ на 11 февруари, освен ако последните епизоди от драмата на личния живот на френския президент не променят този сценарий.

За да се излезе от тази неяснота, мнозина във Франция настояват за приемането на статута на първата дама и за дефиниране на нейните функции, на бюджета, с който може да разполага, и на нейното място в президентството. Самият Оланд изрази мнението си по въпроса през 2012 г., преди да бъде избран за президент. "Гласоподавателите не избират семейство, а президент", каза тогава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа