Радикални палестински групировки надигат глава в Германия. Ето какво става там

8720
Радикални палестински групировки надигат глава в Германия. Ето какво става там
Снимка: Getty Images / Guliver

Жестокостите на палестинската терористична организация Хамас в Израел предизвикаха истинско възмущение в Германия. Но отделни пропалестински кръгове приветстваха извършените атаки. А това би могло да повлияе на млади мюсюлмани, у които събитията в Газа могат да събудят силни умоции, опасяват се от германските служби по сигурността.

Поради това федералното министерство на вътрешните работи е на мнението, че съществува повишена заплаха за сигурността в страната. Охраната на еврейските сгради и организации вече е засилена, пише по този повод германската обществено-правна медия АРД.

Освен това службите за сигурност засилват вниманието си към множеството пропалестински групировки и обединения, които са активни в Германия. Наложените забрани на някои от тях трябва да бъдат приложени незабавно, обяви вътрешното министерство. Предпоставка за налагане на забраната е определянето на съответната група като "доказано екстремистка". Какви са групировките от този тип, които съществуват в Германия? И каква е актуалната оценка за дейността им?

Още: Експерт: Ако Израел влезе в Газа, ще настане клане. Това поколение е възпитавано "да живее малко и да умре като герой"

Хамас

От 2001 година Хамас е определена като терористична организация от ЕС и е забранена в Германия. Тя няма организирани структури във Федералната република, сочат данните на службите за сигурност. От 2021 година е забранено и показването на символи или знамена на Хамас, както и финансовата подкрепа за групировката.

Миналата седмица канцлерът Олаф Шолц също обяви забрана на Хамас в Германия, но така той най-вече подчерта вече съществуващите условия, обяснява АРД. Тя се отнася до отделни личности, които подкрепят Хамас от Германия.

Самидун

Още: 8 страни потвърдиха участие в срещата на върха за мир в Близкия изток

Канцлерът обяви забрана и за групировката Самидун. Тя също няма твърди структури в Германия - по данни на службите за сигурност. Групировката представлява мрежа за подкрепа на арестувани палестинци и произхожда от марксистко-ленинисткия Народен фронт за освобождение на Палестина.

Непосредствено след нападението на Хамас срещу Израел поддръжниците на Самидун в берлинския квартал Нойкьолн отпразнуваха извършените жестокости. Федералната служба за защита на конституцията започна формално наблюдение на групировката само дни по-рано и вече я е определила като "доказано екстремистка", сочат проучванията на АРД. Тази групировка е активна предимно в Берлин.

Самидун реагира "възмутено" на наложената забрана. На сайта си мрежата говори за "расистка кампания на омраза" от страна на германската преса срещу палестинските и арабските младежи в Германия и особено - срещу Самидун. Германия била партньор в оклеветяването и дехуманизирането на палестинския народ и в "убийствените военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от окупационния режим".

Народен фронт за освобождение на Палестина (НФОП)

Още: Израел блокира Al Jazeera на територията на страната

Народният фронт за освобождение на Палестина съществува от 1967-а година и до 70-те години на миналия век будеше страх и ужас с организираните от него множество отвличания на самолети. Неговите членове и до днес предприемат нападения срещу Израел. Фронтът е определен за терористична организация от ЕС от 2002 година, припомня АРД.

До момента НФОП не бе под забрана в Германия, тъй като по преценка на Федералната служба за защита на конституцията "не се занимава с тероризъм" в страната. Но пък бивши негови терористи се радват на голямо признание сред поддръжниците на НФОП в Германия и "биват канени в страната специално за индоктринация".

Смята се, че членовете на НФОП в Германия са около 100. Те следват марксистко-ленинистката идеология, искат социалистическа палестинска държава и отричат правото на съществуване на Израел, обяснява АРД.

"Бойкот, деинвестиции и санкции" (БДС)

Още: Бивш израелски премиер: Да плачат майките на терористите, не нашите

Организацията БДС представлява международно палестинско движение, което съществува от 2005 година и има активни привърженици и в Германия. То призовава учените и студентите да не сътрудничат с израелски университети. Културните иституции в Израел също трябвало да бъдат бойкотирани.

БДС е и против компаниите, за които смята, че подкрепят "политиката на Израел на окупация, колонизация и апартейд" и настоява за международни санкции срещу Израел. Разследванията на АРД са показали, че движението е под наблюдението на Федералната служба за защита на конституцията и е смятано за "вероятен екстремистки случай".

В момента БДС организира из цяла Германия демонстрации и "Бдения за Палестина", някои от които бяха забранени.

 

Още: ООН иска бързо отваряне на хуманитарния коридор за Газа, Израел с уклончив отговор

Източник: Дойче веле

"Мюсюлманите трябва да умрете": Мъж закла 6-годишно палестинче в САЩ

Борел: Светът се провали в опита си да създаде две държави за израелците и палестинците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа