Рахой няма да прави правителство в Испания

2315
Рахой няма да прави правителство в Испания
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес вече е натоварен с отговорността да състави ново правителство на Испания. Това стана след като досегашният премиер Мариано Рахой не се справи със задачата. Така се слага край на продължилия над 40 дни след изборите на 20 декември период на политическа неяснота кой ще поеме тази нелека задача на фона на един фрагментиран парламент и партии, неподатливи към компромиси.

Още на консултативната си среща с краля Фелипе Шести днес по обед Санчес заяви, че е готов да се нагърби с мандата и да започне незабавно сондажи сред всички политически сили с цел съставяне на стабилно "правителство на прогреса и реформите", информира БНР. След като бе известен официално за кралското решение, Санчес свика пресконференция, на която заяви: "Поемам задачата да сформирам правителство, което ще залага на диалога и ще е в интерес на всички. Испанците заслужават едно сериозно правителство. Бих искал да съм на висотата на тази отговорност".

"Подемос" няма да подкрепи съставянето на кабинет от Рахой в Испания

Крайнолявата партия "Подемос" в Испания няма да подкрепи нов кабинет на испанския консервативен премиер Мариано Рахой. Това стана ясно ...

От своя страна досегашният премиер и водач на Народната партия Мариано Рахой по време на своята следобедна аудиенция при краля повтори тезата си от миналата седмица, че не може да приеме мандат, защото няма достатъчна подкрепа в парламента, но и не оттегля кандидатурата си за премиерския пост. Според председателя на испанския парламент Пачи Лопес гласуването в пленарна зала на бъдещия кабинет може да се състои до 3-4 седмици. Дотогава трябва да се проведат междупартийните сондажи за споразумения за подкрепа.

Санчес многократно досега изяви желание правителството, което би се заел да сформира, да разчита на гласовете на двете нови партии в парламента - алтернативната "Подемос" и либералната "Сюдаданос". Но техните лидери - Пабло Иглесиас и Алберт Ривера също неведнъж повториха, че програмите им са противоположни и Санчес трябва да избере една от двете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com