Разрешават пробно употребата на марихуана в Цюрих

1880
Разрешават пробно употребата на марихуана в Цюрих
Снимка: Getty images

Швейцарското правителство одобри плановете за пробно легализиране на продажбата и употребата на канабис в Цюрих. Мярката е в опит да се оценят социалните и икономическите ползи от регулирането на леката дрога, съобщи CNBC.

От това лято на тестова група от 2100 жители на Цюрих ще бъде разрешено да купуват определени количества от наркотика за лична употреба от аптеки, специални диспансери и социални клубове в града. Участниците ще трябва да отговарят на въпросник на всеки шест месеца за техните навици по отношение употребата и за ефектите върху здравето им като част от проучването, подготвяно съвместно с Университета в Цюрих.

Оклахома няма да легализира марихуаната за развлечение

Гласоподавателите в Оклахома гласуваха на щатско допитване да не се разрешава употребата на марихуана за развлечение, предаде АП. Окла...

Крайната цел на теста е да определи условията, при които легализацията на марихуаната в Швейцария може да бъде съвместима с подобряване на личното и обществено здраве и безопасност, посочват организаторите на проучването. Данните от експеримента ще бъдат публикувани на текуща база през следващата година.

„Идеята е да се стигне до реално доказателство, което да послужи за формиране на политика за нова регулация на канабиса”, каза Барбара Бури, ръководител на проекта в здравния отдел на кметството в Цюрих.

Други страни в Европа също преосмислят регулация на марихуаната в отговор на по-отворената политика към наркотика на глобално ниво. Германия - най-голямата европейска икономика, се очаква да даде зелена светлина за употреба и продажба на канабис през следващите седмици, с което ще стане първата страна от ЕС, която ще разреши на национално ниво търговската му продажба.

Съседни Люксембург и Чехия вече представиха планове за легализиране на канабиса за употреба от пълнолетни, докато в Австрия, Италия и Испания притежанието на малки количества от дрогата за лична употреба вече не се третира като криминален акт. Страни като Канада и Уругвай предприеха стъпки за легализация на марихуаната през миналото десетилетие, а неотдавна това стори и Тайланд.

Амстердам забранява пушене на марихуана на публични места от средата на май

От средата на май вече няма да е позволено да се пуши марихуана на обществени места в историческите райони на Амстердам, съобщиха градс...

Жителите на Цюрих, които имат интерес да се включат в теста, са поканени да се регистрират, ако са активни ползватели на канабис. Условията са да са навършили пълнолетие, да нямат хронични заболявания и понастоящем да не работят като професионални шофьори. Около една трета от пълнолетните хора в Швейцария са опитвали канабис, според проучвания на здравните власти. В Цюрих, най-големият град в страната с над 420 000 жители, според оценки около 13 000 жители редовно употребяват "трева", пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com