Разследващ военните престъпления: Путин провежда етническа чистка в Украйна

4012
Разследващ военните престъпления: Путин провежда етническа чистка в Украйна
Снимка: Kremlin.ru

Знаехме, че инвазията на Русия в Украйна ще бъде брутална още преди да започне, но това, което се случва в Украйна е толкова ужасно, че излиза извън рамките на агресивната война. Това казва доктор Азим Ибрахим, директор към Иститута по стратегии и политики New Lines във Вашингтон, който на място разследва военните престъпления на Русия в Украйна. Негова статия излезе в ZN.ua

Списъците за убийства и филтрационните лагери

Източници от западното разузнаване твърдяха, че руснаците ще влязат в Украйна със „списъци с убийства“ на лица, които потенциално биха могли да им донесат много неприятности. Те имаха план да залавят и убиват тези лица, за да улеснят управлението на страната и това бе доказано на практика, пише д-р Ибрахим.

Такъв беше планът дори за очаквания блицкриг. Но когато започна войната и нещата за Русия тръгнаха зле, жестоката природа намери и други начини да изрази себе си.

Местата, където съпротивата бе сериозна, бяха сривани със земята. Граждански обекти в цяла Украйна бяха ударени от бомби и ракети. Цивилни украинци бяха депортирани дълбоко в Русия чрез мрежа от „филтрационни лагери“. Когато руснаците се оттеглиха от окупираните зони, настъпващите украински сили се натъкнаха на доказателства за масови екзекуции по пътя им, продължава експертът, припомняйки страшната слава на Буча.

Именно масовите гробове в Буча допринесоха да се наложи думата "геноцид" над войната, която Русия води в Украйна, пише още той. За мнозина това стана толкова очевидно, че те казаха, че Путинова Русия иска да заличи Украйна като политическа и национална идея, да русифицира нейните жители като убие някои от тях, депортира голяма част, а останалите просто превъзпита.

Пристигнах в Украйна, за да разследвам това и да събера доказателства, пише д-р Ибрахим. Той посочва, че мозъчният тръст New Lines Institute, за който работи, съвместно с Центъра "Раул Валенберг" вече е разследвал обвиненията в геноцид срещу народа рохинга в Бирма и срещу уйгурите в китайския регион Синдзян.

Експертът отбелязва, че за доклада, който са изготвили по обвиненията в геноцид в Украйна, са си сътрудничили и с експерти лингвисти, анализатори, юристи и други изследователи, които е трябвало да сравнят и съпоставят събраните данни със законодателството, с историята и с Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказание на престъплението "геноцид".

Путинова Русия не признава украинската нация и идентичност

"Путинова Русия иска да опровергае съществуването на украинска нация и идентичност. През юли 2021 г. Путин публикува статия „За историческото единство на руснаци и украинци“, в която твърди, че руснаците и украинците са „един народ, едно цяло“ и че „съвременна Украйна е изцяло и напълно рожба на съветската епоха ”; че „истинският суверенитет на Украйна е възможен само в партньорство с Русия". Руските политици отричат, че Украйна има свой език и култура“, пише д-р Ибрахим.

ОЩЕ: Политолог: Макрон и Шолц подеха кампания "Не унижавайте Русия" под диктовката на руските спецслужби 

Русия отложи делото срещу бойците от "Азов". Какво цели Путин?

Върховният съд на Русия отложи предвиденото за 26 май дело, на което трябваше да бъде признат полкът "Азов" за терористична организация...

Експертът цитира и Владислав Сурков, сивият кардинал на Путинова Русия, който дълги години подготвяше руската война в Украйна и който още на 26 февруари 2020 г. заяви: „Украйна не съществува. Има украинизъм. Тоест специфично разстройство на умовете... Но нация няма."

Това подготви почвата за нови престъпления

Д-р Ибрахим изброява атаките на руските сили, които са концентрирани върху водоснабдителната, енергийната, комуникационната и здравната инфраструктура в обсадените градове. "Руските войски завзеха зърнохранилищата и експроприираха храните от украинските магазини, изпращайки голяма част от тях в Русия. Това е зловещо ехо от предишния глад в Украйна - Гладомора от съветската епоха, когато зърното беше отклонено и украинците умираха от глад."

Експертът изброява и свидетелствата на очевидци, че руските военни задържат украинци заради лоялност към украинската държава или за това, че са били на предишна военна служба. "Русия също така отвлича и убива украински служители, включително ръководители на градски и селски общности, в опит да погълне или подкопае гражданската власт, която е свързана с продължаващото съществуване на украинската държавност", пише той.

Ще ви изнасилваме до такава степен, че да не поискате да родите украински деца

"Ужасяващо е, че тази война включва и систематично и институционализирано сексуално насилие. Изнасилването на украински жени от руснаци е средство за война, но и форма на геноциден контрол над населението. Главният прокурор на Украйна е съставил безкрайни списъци на бременности, причинени от изнасилвания, извършени от руските военни.

Изнасилването по време на война, чиято цел е да травмира жертвите така, че те да не искат да имат собствени деца, също се счита за геноцид. Според Людмила Денисова, комисаря по правата на човека в Украйна, руските войници директно са казвали на жени и момичета, които са превърнали в сексуални робини, че „ще ги изнасилват до такава степен, че да не искат да имат сексуален контакт с нито един мъж и за да не раждат украински деца”.

Руски юрист: Путин гласи дъщеря си за наследник. Инструкцията е да мълчи, за да не се изложи (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин е по-вероятно да предаде властта си на някоя от дъщерите си, отколкото да се довери на Патрушев или Ме...

ОЩЕ: Деукранизация в Мариупол: Децата ще учат без лятна ваканция, за да наваксат с руския 

Д-р Ибрахим засяга и момента с масовата депортация на украинци от домовете им. Според консервативните оценки към Русия са отправени насилствено стотици хиляди украинци, включително 180 000 деца и това според данните на руското министерство на отбраната. Украинците са били разпръснати по руската територия, за да се предотврати обединението им под украинска идентичност. Депортираните в Русия украинци трябва задължително да учат руски език. Експертът припомня и че в Русия предложиха промени в законодателството, за да се опрости процесът на осиновяване на украински деца от руски граждани.

"Това несъмнено е етническо прочистване, но вероятно е дори и по-лошо", пише д-р Ибрахим и подчертава,  че доказателствата за военните престъпления на руските военни стават все по-сериозни.

"В Украйна се случва нещо ужасно, което излиза извън рамките на една агресивна война. Доказателствата подкрепят твърденията на украинците, че са изправени пред реален или потенциален геноцид", заключава експертът и призовава светът  да реагира на това.

ОЩЕ: Депортация: Руснаците извеждат хора от Донецк, забранявайки им 2 години да се връщат в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com