Разследват дали бившият папа Бенедикт XVI е знаел за сексуално насилие над деца

2641
Разследват дали бившият папа Бенедикт XVI е знаел за сексуално насилие над деца
Снимка: Getty Images / Guliver

Потенциално скандален доклад за сексуално насилие над деца в Католическата църква ще бъде публикуван в четвъртък в Германия. Бившият папа Бенедикт XVI е сред тези, които са в светлината на прожекторите, предаде АФП.

Докладът на адвокатската кантора Westpfahl Spilker Wastl (WSW) анализира как са били разглеждани случаите на злоупотреба в архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг между 1945 и 2019 г. Мюнхенската архиепископия, която е поръчала доклада, заяви, че ще проучи „дали отговорните лица са спазили законовите изисквания... и са действали по подходящ начин при справяне със заподозрени случаи и възможни извършители“.

Бившият папа Бенедикт - чието гражданско име е Йозеф Рацингер - беше архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г.

През това време известния свещеник-педофил на име Петер Хюлерман е бил обвинен в малтретиране на 11-годишно момче, и наказан с преместване в Мюнхен от Есен в Западна Германия. Въпреки скандала, той продължил да изпълнява пасторските си задължения. През 1986 г. е осъден с условна присъда за оказано насилие над няколко деца.

Разследващите предполагат, че случаите на насилие са се случвали по времето, в което Рацингер е бил архиепископ на Мюнхен. Дори след осъждането си Хюлерман продължава да работи с деца, и неговият случай се счита за уместен пример за неправилното отношение на Църквата спрямо насилниците.

Бенедикт отрече да знае за историята на свещеника. Бившият папа е предоставил изявление от 82 страници в отговор на въпроси по разследването, според съобщения в германските медии.

Почетният папа "приема много присърце съдбите на жертвите на насилие" и е напълно "за публикуването на доклада от Мюнхен", каза неговият говорител Георг Гансвайн пред вестник "Билд". През 2013 г. 94-годишният Бенедикт стана първият папа, който се оттегля от поста за първи път от 600 години насам. Сега живее уединен живот в бивш манастир на територията на Ватикана.

Папа Бенедикт XVI стана на 90 години

„Почетният папа“ Бенедикт XVI днес (16 април) празнува 90-ти рожден ден. Наричаният изключителен теолог и една от най-яркит...

Реформаторската католическа група "Wir sind Kirche" (Ние сме църква) призова бившия понтифик да поеме отговорност за случилото се, докато е бил ръководител на епархията в Мюнхен, пише БГНЕС.

„Признанието на Рацингер, че чрез своите действия или бездействия, знание или невежество, е бил лично и професионално съучастник в страданията на много млади хора, би било... пример за много други епископи и отговорни лица“, се казва в изявлението.

Католическата църква в Германия е разтърсена от поредица от доклади през последните години, които разкриват широко разпространено насилие над деца от страна на духовници.

Проучване, поръчано от Германската епископска конференция през 2018 г., заключи, че 1670 духовници в страната са извършили някаква форма на сексуално нападение срещу 3677 непълнолетни между 1946 и 2014 г. Смята се обаче, че реалният брой на жертвите е много по-голям.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа