Разследват Льо Пен - публикувала снимки на зверства на ИД

4190
Разследват Льо Пен - публикувала снимки на зверства на ИД
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ Марин льо Пен е разследвана, след като публикува в социалната мрежа „Туитър“ три снимки, изобразяващи зверствата на групировката „Ислямска държава“.

Прокуратурата в парижкото предградие Нантер започна разследването заради „разпространяване на изображения на насилие“ от страна на Льо Пен, предаде БГНЕС.

Изображенията включват снимка на окървавеното тяло на американския журналист Джеймс Фоли, който беше екзекутиран от групировката, снимка на горящ мъж в клетка и друга на жертва, прегазена от танк.

По-късно родителите на Фоли обявиха, че искат неговата снимка да бъде премахната от профила на Льо Пен, тъй като според тях смъртта му се използва по политически причини. „Дълбоко сме притеснени от спонтанната употреба на Джим за политически цели на Льо Пен и се надяваме, че снимката на нашия син, заедно с другите две изображения, ще бъде свалена незабавно“, коментираха те.

В последствие лидерът на „Националния фронт“ свали изображението на Фоли като заяви, че не е знаела, че това е снимка на журналиста, който беше екзекутиран от „Ислямска държава“ през 2014 г.

Повод за туитовете на Льо Пен стана коментар на журналиста Жан-Жак Бурдин от френската телевизия BFM, който според нея сравнява терористичната групировка с нейната партия.

Френският премиер Манюел Валс определи снимките като „чудовищни“.

„Госпожа Льо Пен подпалва публичен дебат, показва политическа и морална слабост и неуважение към жертвите“, написа той в социалната мрежа „Туитър“.

От своя страна журналистът, в отговор на който бяха публикувани снимките, определи реакцията на лидера на „Националния фронт“ като „истерична“ и отрече да е сравнявал „Ислямска държава“ с партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа