Рейтингът на Оланд се срина до 18%

11877
Рейтингът на Оланд се срина до 18%
Снимка: Getty Images / Guliver

Само 18% от французите одобряват действията на президента социалист Франсоа Оланд, чийто рейтинг е намалял с три процентни пункта за един месец, достигайки най-ниското си ниво след избирането му през 2012 г., показва изследване на института Ифоп за седмичника "Пари мач", публикувано днес.

Премиерът Манюел Валс се радва на одобрението на 52% от анкетираните или с 34% повече от държавния глава. На въпроса "одобрявате ли или не одобрявате действията на Франсоа Оланд като президент" само 18% от анкетираните отговарят положително. През май те бяха 21%. 81 на сто от французите не одобряват действията му или с 2% повече, предаде БГНЕС.

Популярността на Франсоа Оланд беше 63 на сто след избирането му на президентските избори през май 2012 г. Оттогава тя се срина, но за първи път спада под прага от 20%. Френският президент губи позиции по всички планове, например 3% относно способността му "да защитава интереса на Франция в чужбина" и най-вече относно борбата му с дълга и дефицитите, спад с 4% на одобрението до 21% и икономическата му политика, спад на одобрението с 4% до 18%.

Премиерът запазва подкрепа от 52%, а 47% от французите не одобряват действията му. Той обаче губи позиции относно способността си да ръководи действията на правителството и да изведе страната от кризата.

Дясната опозиция също не постига увеличение на рейтинга. 63% от французите считат, че не би се справила по-добре от настоящото правителство, а 36% са на обратното мнение. Изследването е било осъществено по телефона на 30 и 31 май, или след изборите за Европейски парламент на 25 май, сред 964 души над 18-годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа