Рогозин назова "недвусмислена" причина за началото на Трета световна война

62624
Рогозин назова "недвусмислена" причина за началото на Трета световна война
Снимка: iStock

Нова световна война може да започне заради противосателитни оръжия, казва Дмитрий Рогозин, ръководител на руския Роскосмос. Според него ситуацията, когато една държава унищожи чужд космически апарат, може да стане причина за обявяване на война.

„Ако някоя страна унищожи чужд космически апарат с противосателитни оръжия, това може да предизвика Трета световна война, предупреждава Рогозин в ефира на Русия 24“.

„Трябва да се има предвид, че унищожаването на чужд космически апарат е Третата световна война. Тоест това е casus belli (формален повод за обявяване на война) недвусмислено“, казва Рогозин.

Сергей Лавров вижда реална опасност от Трета световна война

В същото време ръководителят на Роскосмос не вярва на американските власти, които се отказаха от изпитания на противосателитни оръжия и призоваха другите държави да последват примера им. Според Рогозин Пентагонът успешно е изпитал собствените си противосателитни оръжия и вече ги е пуснал на въоръжение в американската армия. По думите му Съединените щати не искат конкуренти, затова се преструват на „гълъб на мира“.

„Има съвместно предложение на Китай и Русия за договор за забрана на изстрелването на оръжия в Космоса. И САЩ, вместо да отговорят на тези предложения, правят нелепи изявления“, казва Рогозин.

Рогозин смята, че оръжията за масово поразяване в Космоса скоро ще станат реалност. Такива разработки имат САЩ, казва той. Например експерименталният космически апарат X-37B, който е в състояние да носи оръжия и разузнавателни апарати. През ноември 2021 г. Рогозин заяви, че Русия отдавна разработва противосателитно оръжие, защото то е необходимо в съвременния свят.

"Разбирайки, че съвременните войни може да не са контактни, бъдещите войни ще заппочват от Космоса, ние сме длъжни да се защитаваме в Космоса, затова създаването на противосателитно оръжие е очевидно нещо, което трябва да имаме", заяви тогава Рогозин и отбеляза, че противосателитното оръжие отдавна се разработва в Русия, "дошло е време когато Министерството на отбраната е провело изпитания". 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън през април забрани изпитанията на противосателитни ракети, изстрелвани от Земята. Това съобщи вицепрезидентът Камала Харис по време на посещение в базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния. Съединените щати станаха първата страна в света, въвела подобна забрана.

Такива изпитания са опасни. И ние няма да ги провеждаме“, заяви Харис.

Вицепрезидентът поясни, че заради подобни изпитания в Космоса се образуват много отломки. Те пътешестват неконтролируемо по орбита и може да се сблъскат с работещи в Космоса апарати.

Харис подчерта, че появяващите се в резултат на ракетни изпитани отломки са заплаха не само за американските астронавти или военните интереси на САЩ. Космическият боклук може да повреди спътници, от които светът се нуждае поне за работата на GPS системи, телевизионни предавания и прогнози за времето.

Каспаров: Вече сме в Трета световна война, Путин може да бъде спрян само с военни средства

„Значителното съкращаване на изпитанията на противосателитни системи и образуването на отломки допринася за интересите на националната сигурност на САЩ и защитава дългосрочните интереси на САЩ в изследването на Космоса“, добавя Харис.

Белият дом призова другите страни да поемат аналогични ангажименти, за да превърнат това в "международна норма за отговорно поведение в космическото пространство". „От името на Съединените щати призовавам всички страни да се присъединят към нас, независимо дали се занимават с космически изследвания, или не. Това ще бъде от полза за всички“, казва Харис.

Кой вече е изпитвал оръжия срещу спътници

Американските власти започнаха да обсъждат забрана за изпитания на противосателитно оръжие, след като Русия го изпита миналия ноември, съобщиха ABC и CNBC. Тогава Русия изстреля една противосателитна ракета (двама източника на CNN посочиха, че ракетата е изстреляна от Земята) и взриви собствения си спътник „Космос-1408“. Това бил стар съветски апарат, намиращ се на орбита от 1982 г.

Отбранителните ведомства на Русия и САЩ оцениха по различен начин последствията от този удар. Руското заяви, че ракетата е била взривена "ювелирно точно" и появилите се отломки няма да навредят на други орбитални апарати.

„Действително изпитахме успешно една обещаваща система. Тя ювелирно порази стария сателит. Получените фрагменти не представляват никаква заплаха за космическите дейности“, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Вашингтон от своя страна заяви, че Русия е действала „безразсъдно и безотговорно“. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи, че в резултат в орбита са се появили над 1500 фрагмента – от тези, които могат да бъдат проследени. По оценка на Блинкен при взрива може да са се появили "стотици хиляди орбитални фрагменти с по-малък размер".

Държавният секретар подчерта, че Русия чрез своите изпитания е застрашила всички, които се опитват да изследват и усвояват Космоса за мирни цели. Той уточни, че отломките застрашават МКС и други космически апарати.

В края на декември 2021 г. ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, отговаряйки на въпроса дали Русия планира други подобни тестове, заяви: „По-скоро не, отколкото да.“

В руското министерство на отбраната казаха още, че САЩ също провеждат изпитания на военни системи в Космоса, а Китай и Индия също имат такива програми. Съответно Москва нарече „лицемерни“ изявленията на Вашингтон за създаване на рискове за астронавтите поради руските учения.

САЩ се страхуват от Трета световна война, спират полски изтребители за Украйна. Жертвите там растат (ВИДЕО)

Последно САЩ са изпитвали противосателитно оръжие през 2008 г. Тогава те изстреляха ракета-прехващач SM-3 от разрушител. Ракетата порази неизправния разузнавателен спътник USA-19. Целта се намираше на височина около 220 км и образувалите се тогава 174 отломки вече са слезли от орбита.

Освен Русия и САЩ през XXI век оръжия срещу сателити са изпитвали Индия и Китай.

Индия успешно тества противосателитна ракета през пролетта на 2019 г. и унищожи космически спътник в ниска околоземна орбита на височина от 300 км. Той се разби на 128 парчета, от които според изчисленията на американския аналитичен център Secure World Foundatio само една остава в орбита.

Харис, позовавайки се на данни от американската 18-а космическа ескадрила за контрол на космическото пространство, заяви през април: в космическото пространство остават повече от 1600 фрагмента от руския спътник, взривен от Русия в средата на ноември миналата година, остават в Космоса, и повече от 2800 отломки, образувани в резултат на изпитания, проведени от Китай преди 15 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Лавров: Ако има Трета световна война, тя ще е ядрена и разрушителна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа