Ролс Ройс също започва да строи ядрени реактори

1710
Ролс Ройс също започва да строи ядрени реактори
Снимка: Pixabay

Британският производител на самолетни двигатели Ролс Ройс обяви днес плановете си за изграждане на малки евтини ядрени реактори, подкрепени с частни и публични средства, за да помогне за намаляване на въглеродните емисии в страната, съобщи АФП.

Ролс Ройс създаде ново подразделение за малки модулни реактори (SMR), след като получи финансиране в размер на 405 милиона паунда, се казва в изявление.

Норвегия забрани на Ролс Ройс да продаде свой завод на Русия

Правителството на Норвегия издаде постановление, с което задължава британската компания „Ролс Ройс” да прекрати продажбата ...

SMR реакторите са много по-евтини за изграждане от големите ядрени централи, тъй като по-голямата част от производството и монтажа се извършват във фабрика, преди да бъдат транспортирани до площадката. Инженерният гигант се надява, че новият бизнес може да създаде до 40 000 работни места до 2050 г.

„Днешното съобщение е още една стъпка към изпълнението на стратегията на правителството за нулеви емисии“, подчертават от компанията. Британското правителство, което в момента е домакин на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Глазгоу, се стреми до 2050 г. да достигне нетни нулеви въглеродни емисии с помощта на ядрената енергия.

Rolls-Royce, BNF Resources и Exelon Generation ще инвестират общо 195 милиона паунда за три години заедно с 210 милиона паунда държавна субсидия, се казва още в изявлението. „Програмата SMR е един от начините, по които Ролс Ройс отговаря на необходимостта да гарантира, че Великобритания продължава да разработва иновативни начини за справяне с глобалната заплаха от изменението на климата“, коментира главният изпълнителен директор Уорън Ийст.

Британският министър на бизнеса и енергетиката Куаси Куартенг описа новината като „възможност, която се появява веднъж в живота“ за „внедряване на повече нисковъглеродна енергия и гарантиране на по-голяма енергийна независимост“. Развитието ще „донесе чисто електричество в домовете на хората и ще намали още повече и без това намаляващата употреба на изкопаеми горива“, каза той.

САЩ планират ядрени реактори на Луната и Марс

САЩ ще изграждат ядрени реактори за Луната и Марс. Бъдещите реактори трябва да може да генерира непрекъсната мощност на електроене...

Британските атомни електроцентрали, построени през миналия век, или са затворени, или са към края на живота си. Но страната иска 20% от електроенергията да се произвежда от ядрена енергия, за да може да изпълни обещанието си да намали въглеродните емисии до нула до средата на века и да се справи с изменението на климата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа