Русия, Армения и Азербайджан "за" нормализация на обстановката в Нагорни Карабах

712
Русия, Армения и Азербайджан "за" нормализация на обстановката в Нагорни Карабах
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентите на Русия, Армения и Азербайджан изразиха намерение за нормализация на обстановката на оспорваната между Армения и Азербайджан територия Нагорни Карабах. Серж Саргасян и Илхам Алиев се отзоваха на покана за съвместни разговори с Владимир Путин в Москва. 

Мирните намерения включват увеличаване на броя на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в региона. Това заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, който също взе участие в срещата. 

НФСБ отговори на Азербейджан: България е демократична и независима държава

Настояваме българските институции недвусмислено да пояснят на дипломатите устройството на политическата система в Република България и ...

"Освен че очертахме конкретни стъпки за засилване на преговорния процес, в тристранната декларация президентите потвърждават своята ангажираност към нормализиране на ситуацията при линията на контакт (между арменски и азерски сили)”, заяви още Лавров, цитиран от ТАСС. 

В съвместната декларация е изтъкнат напредък в съвместните действия „по редица въпроси”, който ще помогне за нормализирането на ситуацията в Карабах, както и намерението за чести срещи по въпроса. 

Конфликтът за арменския Нагорни Карабах, който по съветско време бе част от Азербайджан, бе възобновен на 2 април от страна на Азербайджан. Тогава армията на Баку започна обстрели срещу арменски военни формирования в Карабах. На 5 април с посредничеството на Русия бе подписано споразумение за спиране на военните действия, което обаче често се нарушава, припомня БГНЕС.

Нагорни (или Планински) Карабах е автономен арменски анклав в Азербайджан. Конфликтът пламна през 1988 година, когато автономната област обяви, че излиза от Азербайджан. В хода на военните действия през 1992-1994 година Азербайджан загуби контрола върху Карабах и 7 съседни му района. Нагорни Карабах обяви независимост. От 1992 г. се водят преговори за мирно регулиране на конфликта в рамките на Минската група на Организацията за сигурност сътрудничество в Европа (ОССЕ). Азербайджан настоява за съхранението на териториалната си цялост, Армения за независимост на областта.

Преговорите за Нагорни Карабах остават безрезултатни

Преговорният процес за разрешаване на карабахския конфликт засега е безрезултатен. Това заяви в събота, 21 май, министърът на отбранат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com