Русия атакува Киев с дронове - какво трябва на Украйна, за да има устойчив мир и сигурност? (ВИДЕО)

10573
Русия атакува Киев с дронове - какво трябва на Украйна, за да има устойчив мир и сигурност? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руски атаки с камикадзе-дронове в украинската столица Киев рано тази сутрин – тази информация предадоха редица информационни канали.

Според Kyiv Independent, вследствие на атаките е избухнал пожар в нежилищна сграда в район "Шевченко" на украинската столица. Има поражения и по няколко жилищни сгради, пише кметът на Киев Виталий Кличко в канала си в Телеграм. Потвърдени са 4 удара. Удари с дронове е имало и в Николаев.

Интересното е, че "Труха" показа кадър на човек, стрелящ с пушка, за който твърди, че опитал да свали дрон. Не е само той, обаче: ВИДЕО: 5 от 28 дрона удариха Киев, има жертви. Има и данни за свалени само с автомати дронове

Атаките не са неочаквани, предвид статегията на руския диктатор Владимир Путин от началото на войната – периодично да бъдат поразявани цивилни цели и гражданска инфраструктура с цел пълно парализиране на нормалния живот. Особено очевидно това стана на 10 октомври, когато Руската федерация предприе мащабни ракетни и въздушни удари, с претекст отговор на взрива на Кримския мост. Редица експерти обаче коментираха, че тези атаки не може да бъдат подготвени за толкова кратко време след експлозията на Кримския мост и че е имало подготовка далеч преди това.

Показателно е, че преди сутрешните атаки срещу Киев, в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия се казва, че през изминалото денонощие руснаците са извършили 2 ракетни удара и 26 въздушни удара, както и 80 атаки със системи за залпов огън, които могат да поразяват цели средно на 40-60 километра дистанция т.е. ползват се активно по фронтовата линия, а не за далечни прецизни удари. За сравнение, на 10 октомври Руската федерация изстреля 84 ракети по цели в цяла Украйна - критична гражданска инфраструктура, предимно обекти на енергийната инфраструктура.

Още вчера се появи информация, че Иран вече е продал по-модерни военни дронове, модел "Араш-2". Според иранска информация, те имат много по-голям обсег от дроновете "Шахид - 136" и дори с тях може да се нанасят удари от иранска територия по цели в Израел. Отделно има информация, че Иран може да достави и определени видове балистични ракети на Русия.

Какви трябва да са целите на Украйна за мир?

На фронта, засега има оскъдна официална информация какво се случва. Генералният щаб на украинската армия съобщава, че в Донецка област са отблъснати поредните атаки към Бахмут - както на позиции в предградията на града, така и при Соледар. Специално за Бахмут и Соледар, популярният руски телеграм канал "Рибар" потвърждава, че няма промяна на фронта и че украинците извършват контраатаки. По думи на украинския президент Володимир Зеленски, при Бахмут има 2000 освободени да се бият руски затворници с тежки присъди, които са част от контингента на ЧВК Вагнер. Отблъснати са атаки и при Спирно, Торско - и двете населени места се намират на изток от Бахмут и се считат за отправна точка към Краматорск. Отблъсната е атака и при Маринка - точка, важна за силно укрепената украинска позиция в Авдеевка, която е в тила на град Донецк и отдавна е трън за стратегическите военни цели на Руската федерация.

В Херсонска област оскъдната информация гласи, че натискът на украинците продължава - руските данни са, че той бива успешно удържан, но и че се готви ново украинско настъпление към Берислав, официално украинското военно командване не коментира нищо. Има спекулации каква всъщност е истинската цел на украинците и дали не се опитват чрез опити за настъпление в една посока да ударят друга цел - специално АЕЦ "Запорожие" т.е. откъм Николаевска област. Интересното е, че украинският министър на отбраната Хана Маляр, цитирана от Kyiv Independent, заяви, че за всеки убит украински войник на южния фронт Русия губи 6-7 войници.

В дневния си анализ, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) набляга изцяло на стратегическите задачи пред Украйна - тези, които трябва да бъдат постигнати, за да може да има устойчив мир и Владимир Путин да не бъде окуражен бързо да повтори агресивната си политика. Според американските специалисти, задължително е Украйна да търси отвоюване на всички свои окупирани територии, в международно признатите си граници и да не допуска "замразяване на конфликта", докато Руската федерация все още държи големи части от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

Специално за Херсонска област, ISW счита, че украинците задължително трябва да установят пълен контрол над всички земи западно от река Днепър, която е отлично географско препятствие за осигуряване на солидна защита. Само че това няма да е достатъчно - институтът набляга и на важността на определени региони и на изток от Днепър и то с мисъл бъдещата защита да е построена така, че да има ефективна отбрана срещу артилерийски огън и най-вече да се вземе предвид отбраната да действа спрямо диапазона на такъв огън, който имат руските оръжия (основно калибър 152 милиметра). "Река Днепър не трябва да е първата отбранителна линия на украинците, а последната", предупреждават американците и настояват, че и от източната страна на реката украинците трябва да контролират поне 25 километра диаметър, но най-добре е 70 километра - т.е., руските сили да трябва да тръгват за сухопътна атака чак от де факто от Крим. Въпросът с АЕЦ Запорожие също е много важен - украинците следва да си я върнат и да осигурят защитен периметър от поне 50 километра, смятат от ISW.

ОЩЕ: Украинците атакуват по-масирано в Херсонска област, руснаците се мъчат да пробият Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани в Армения на протест срещу териториалните отстъпки (ВИДЕА)

Официално: Първи затворници влязоха в украинската армия (СНИМКИ)

Пращаме войници, ако Русия пробие в Украйна: Предупреждение от Полша и Прибалтика (ВИДЕО)

Доклади: Русия неутрализира успешно чрез заглушаване някои от американските оръжия

Млекопроизводители от различни краища на Европа излизат на протест в Брюксел

Бензиностанция в Русия е ударена с дронове, пожарникари са пострадали (СНИМКА)*

Зеленски отново призова за разрешение за удари по руска територия със западни оръжия

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 27.05 - Путин върви към ядрен съюз с Ким Чен Ун

Макрон: Нашата Европа може да умре, трябва да се борим за демокрацията

ВИДЕО от вътрешността на хипермаркета в Харков в момента на удара. Деца правят ДНК тест, за да разпознаят бащите им (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа