Русия блокира резолюция на ООН за малайзийския Боинг

7024
Русия блокира резолюция на ООН за малайзийския Боинг
Снимка: Gettyimages

Съветът за сигурност на ООН днес не прие резолюция за създаването на трибунал за преследване на виновните за авиокатастрофата на малайзийския самолет "Боинг" в Украйна.

За документа, предложен от Малайзия, гласуваха 11 членове на СС на ООН. Русия обаче се възползва от правото си на вето и блокира приемането на резолюцията.

Авторите на проекта за резолюция за създаването на трибунал за преследване на виновните за авиокатастрофата с малайзийския "Боинг" в Украйна, са поставили на преден план политически и пропагандистки, а не практически цели.

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. Така той обясни решението за налагане на вето на приемането на такава резолюция. Чуркин нарече предложения документ "лошо изработени и юридически несъстоятелен". Текстът според него няма никакво правно или прецедентно основание" и това е било разяснено от руските представители. По думите му авторите на проекта са отказали да действат в дух на сътрудничество, а са го внесли за гласуване, предварително знаейки, че това няма да доведе до приемането му.

Според Чуркин това говори, че те са преследвали политически и пропагандистки цели, а не практически. Постоянният представител на Русия в ООН подчерта, че катастрофата на "Боинга" над Донецк през юли 2014 не може да се квалифицира като заплаха за международния мир и сигурност и напомни, че унищожаването през 2001 г на руски самолет от украинските ВВС не е довело до създаването на трибунал.

В същото време той подчерта, че Русия от своя страна е готова да продължи да съдейства за провеждането на пълно, независимо и обективно разследване на причините и обстоятелствата за гибелта на малайзийския пътнически самолет, опирайки се на резолюция СБ 2166 за откриване на виновните и изправянето им пред правосъдието.

Самолетна драма и в Русия - "Боинг" се приземи аварийно в Санкт Петербург

Изпаднал в затруднение „Боинг 737” успя да се приземи успешно на летище „Пулково” в Санкт Петербург, предаде Ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа