Русия напада Харков и Киев през лято'2024: Обективните пречки (ВИДЕО)

7451
Русия напада Харков и Киев през лято'2024: Обективните пречки (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Следваща голяма руска офанзива (евентуално през лятото на 2024 година) към Киев, в Северна Украйна като цяло или в Южна Украйна са най-малко вероятните варианти на развитие на бойните действия. Това смята украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Под "Северна Украйна" Машовец визира руска офанзива към Чернигов и евентуално оттам към Киев, а под "Южна Украйна" той разбира градовете Херсон, Павлоград и Запорожие. "Завръщането на руснаците "под Киев" в момента изглежда меко казано проблематично", смята украинският о.з. полковник. Защо – защото Русия трудно би могла да прикрие разгръщането на необходимите за това сили и защото необходимите за това войници и техника не се вижда откъде ще дойдат.

Според Машовец, за руска офанзива в направление Чернигов – Киев ще трябват поне две групи военни части, всяка от по минимум 80 000 – 90 000 души, а оптимално даже 110 000 – 120 000 всяка. Логично би било първата група да тръгне от беларуския град Гомел (условно района - Речица - Холмеч - Брагин - Хойники), на десния бряг на река Днепър, а втората в района на Новозибков - Климово - Чуровичи - Злинка т.е. Брянска област. Съответно, първата група би трябвало да действа в остта Любеч – Чернигов, като част от руската армия би трябвало да действа към Славутич, за да осигури прикритие. Втората група – настъпление през Сновск и Огородня, за да бъде пресечен пътят Чернигов – Сосница, обобщава украинският военен анализатор.

Що се отнася до Харков, Машовец обръща внимание, че не е случайно как т.нар. руски доброволци атакуваха именно районите на Грайворон и Шебекино в Белгородска област, защото именно оттам е най-удобно руснаците да организират атака към Харков. За да стане тя възможна обаче от гледна точка успех, руската армия трябва да мине през Купянск, за да създаде флангова заплаха, а това нещо не се случва – напротив, в Купянското направление е тихо от доста време. Не е постигната и руската цел да бъде форсирана река Оскол и да бъде достигната линията Чугуев – Първомайско: за това никой даже не говори, толкова далеч са руските сили от тази си цел. За да стигне до Харков от север, руската армия ще трябва и първо да се справи с две мощни защитни украински позиции – Охтирка и Богодухов, казва Машовец: За седмица убихме 651 руски войници и пленихме 37: Пресконференция на руските доброволци (ВИДЕО)

Накрая украинският анализатор посочва, че при сегашното положение на нещата, което е пат, Русия има над 80 000 войници в Купянското и Лиманското направление, но отделно 35 000 – 36 000 в Белгородска, Брянска и Курска област, които служат за осигуряване на границата, но това не пречи да се случват сериозни рейдове като последните за момента на руските доброволци. След като е така, Машовец задава логичния въпрос: Колко още войници ще трябват за атака на Киев през Чернигов или за атака на Харков, колко време ще трябва, за да бъдат подготвени – с обучение, с оръжие и техника (логистика, натрупване на подходящи резерви, като се започне от гориво и боеприпаси, завърши се с кръв за преливане в полеви болници, храна и униформи) и възможно ли е да стане до началото на лято'2024?

За финал защо може да има основателни съмнения, два примера за нивото на професионализъм в руската армия. Първият – руски военен хеликоптер каца върху рисунка на Су-30 на летище в Крим, явно направена за примамка. Кацането на хеликоптера обаче категорично разкрива примамката:

Вторият пример е от боевете в полетата около Новомихайловка, Новопавловското направление – при явно ударена и обезвредена руска машина, втора руска бронирана машина продължава по същия път. Резултатът – ефектен взрив, след като попада на мина:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на бойните действия на дневна база на практика не се променя. През последните 24 часа по целия фронт украинците са отчели 75 бойни сблъсъка спрямо 71 предишното денонощие. Най-горещо си остава в Новопавловското направление – 24 отбити руски пехотни атаки при Новомихайловка и Урожайно. На запад от Авдеевка са регистрирани 14 отбити руски пехотни атаки: по линията от югозапад на северозапад Невелско – Първомайско – Семьоновка – Уманско – Бердичи. 10 отбити руски пехотни атаки има според украинците в Лиманското направление – село Терно, на 15 километра западно от град Кремена. За сравнение, в Купянското направление има само 1 руска пехотна атака при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) и тя е отбита, по украинските данни.

Специално при Новомихайловка боевете са много жестоки. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, прави отделен обзор за ситуацията. От казаното си личи, че все още по-голямата част от селището е под украинци контрол, но вече има боеве в градски условия. Засега обаче основните руски усилия са насочени към това да бъде превзето местното ТКЗС - "Машиностроител". "Рибар" опитва да пише окуражително за руските атаки от юг, но и признава, че украинските позиции тук са силни и няма да може да бъдат превзети бързо.

Що се отнася до Урожайно, което е на 9 километра южно от Велика Новоселка и се явява фронт под прав ъгъл от Новомихайловка с поглед към Угледар, засега изглежда руснаците там залагат на тактика с малки щурмови групи. Долното видео показва как една такава група е посрещната с обстрел с касетъчни боеприпаси:

За Авдеевка реално особена промяна няма – руски позиции южно от Семьоновка, в Бердичи нещата са както досега, но "Рибар" се мъчи да вдига руския дух, че някои украински части се оттеглят повече на северозапад, към Новобахмутовка. Святослав Голиков, инструктор на отрядите "Щурм Z", коментира в своя телеграм канал, че по-големите руски атаки с бронирана техника тестват украинците и с тях трябва да се определи "прозорец", когато украинската армия няма да има достатъчно боеприпаси, за да се справи с поредния руски опит, което да доведе до по-голям руски пробив, коментира в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

За Бахмут има интересна новина – украинците изглежда взривиха с робот мост, водещ от Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) към Часов Яр. Пътят оттам е N-32 и е удобен за тежка бронирана техника. Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише, че руската военна авиация и руската артилерия обстрелват постоянно Часов Яр, за да подготвят почвата за пехотно настъпление (засега по-масирано руско присъствие има в микрорайон "Канал", източно предградие на Часов Яр, на минимум 640 метра от първите де факто източни покрайнини на града), но и признава, че руснаците още не могат да тръгнат към града, използвайки за опорни точки Ивановско и Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Причината, която Пегов не уточнява, е, че руската армия няма пълен контрол върху тези селища. "Подобна маневра ще отнеме време", пише руският пропагандист като косвено потвърждение:

Снощи имаше поредна атака с дронове на руска територия. Руското военно министерство съобщи за 4 свалени дрона над Курска област и 1 над Белгородска област. Видеокадри от атаката в Курска област обаче показаха голям пожар – руското министерство на извънредните ситуации не обелва и дума, а руският телеграм канал "Курский Бомондъ", който показа кадрите, изрично написа снощи, че няма официална информация. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт също не казва нищо в канала си в Телеграм извън предупреждения за атака.

Украинските ВВС съобщиха за 4 изстреляни през нощта дрона клас "Шахед" от Русия по цели в Украйна и 3 зенитни ракети С-300, които са били насочени към цели в Донецка област. Всички дронове са свалени – в Хмелницка, Житомирска, Кировоградска и Черкаска област.

Зам.-ръководителят на украинското разузнаване (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки коментира пред РБК, че Русия има в запас около 950 ракети от различни видове с етикет "високоточно оръжие" и че руското командване държи долна граница на резерва от 900 ракети – когато вече се наближава това число, започва ново натрупване и през това време Русия ограничава далекобойните си ракетни атаки срещу Украйна. Русия има около 90 ракети на разположение, за максимум 2-3 нови по-мащабни атаки преди да спре за известно време за „презареждане“, според Скибицки, който обръща внимание, че Руската федерация не е ползвала ракети "Калибър" от септември, 2023 година насам, вече би трябвало да има около 260 такива и се стреми да произведе още 30 през април. "Калибър" обаче се изстрелват от кораби, а Руският черноморски флот е в незавидно състояние – отделно, по думите на Скибицки, "Калибър" са по-лесни за прехващане.

Същевременно ръководителят на ГУР генерал Кирило Буданов заяви, че Русия е съвсем близо до това да завърши жп линията, свързваща Ростов-на-Дон и Крим. Това ще е сериозен проблем за украинската армия, защото линията ще позволи по-бързо прехвърляне на сили и оръжие. Самата линия е много опростена, като по-сериозно нейно прекъсване може да се случи само при точни удари по локомотивни депа или станции за зареждане с гориво (предвидено е по линията да вървят само влакове с дизелово гориво, няма ел. мрежа), но зареждането може да става и с подвижни цистерни т.е. още едно затруднение пред далекобоен удар. Друг похват биха могли да са саботажи от диверсионни групи.

Наличието на тази линия е още един похват на режима на Путин да асимилира окупираните украински земи. Руският диктатор обяви, че от началото на войната преди над 2 години за над 3,2 млн. жители на окупираните територии са издадени руски паспорти. Руските документи отдавна са използвани като средство за принуда - без тях на живеещите в окупираните украински земи им се отказват основни социални услуги (здравеопазване, образование) и права.

ОЩЕ: Касапница за танкове и войници: Безумни руски жертви в Украйна, но Русия пълзи напред (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа