Русия не желае да се яви пред международен съд за корба на Грийнпийс

17037
Русия не желае да се яви пред международен съд за корба на Грийнпийс
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия категорично отказа да вземе участие в арбитражната процедура по делото с кораба на Грийнпийс "Арктик Сънрайз", както и да се яви по делото в Международния трибунал по морско право в Хамбург по въпроса за временните мерки. Това съобщава пред РИА Новости руският департамент за печата и информацията на руското министерство на външните работи.

Пресслужбата посочва, че в своя арбитражен иск срещу Русия във връзка с кораба "Арктик сънрайз" на 21 октомври Холандия се обърна към Международния трибунал по морско право с молба да назначи т.нар. временни мерки на основание точка 5 от член 290 на Конвенцията на ООН по морското право от 1982 г. Става въпрос за мерки за за защита на страните в спора, приемани преди делото по същество в хода на арбитражните прения.

Холандия даде под съд Русия заради "Грийнпийс"

Холандия съобщи, че е завела дело срещу Русия пред Международния съд по морско право за освобождаването на 30 членове на екипажа на кор...

Холандците искат от Трибунала да вземе решение за освобождаване на кораба и екипажа и да задължи руската страна да прекрати всички правни действия във връзка с въпросния инцидент.

"Изхождайки от това, руската страна информира Холандия и Международния трибунал по морско право,че няма да участва в арбитражната процедура по делото за кораба "Арктик сънрайз" и не възнамерява да участва в пренията в Трибунала по въпроса за временните мерки. При това Русия остава отворена за уреждане на възникналата ситуация", посочва пресслужбата на руското министерство на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com