Русия предизвика кризата в Украйна заради „Южен поток”, твърди бивш чешки премиер

21289
Русия предизвика кризата в Украйна заради „Южен поток”, твърди бивш чешки премиер
Снимка: Getty Images/Guliver

Целта на Русия с подклаждането на кризата в Украйна е да успее да прокара „Южен поток”. Това заяви в прав текст бившият чешки премиер Мирек Тополанек, цитиран от Prague Post.

Според Тополанек сегашната криза в Украйна е точно копие на предишната от 2009 година, когато Москва лобираше за прекарването на „Северен поток”. Тогава Русия спря синьото гориво за около месец и от това пострадаха редица европейски държави, включително България.

Реформаторите: БСП продава газовата ни мрежа на "Газпром", това е предателство

Основната тема във вота на недоверие на ГЕРБ ще бъдат нередностите около проекта „Южен поток”. Това стана ясно на съвместна...

„През 2009 година целта със спирането на газа, течащ през Украйна, беше да се тушира съпротивата на Швеция, Полша и прибалтийските държави за прокарването на тръбата на „Северен поток”. Сега се прилага подобен сценарий за „Южен поток”. А ЕС прави същите грешки отново”, подчерта Тополонек.

Бившият чешки премиер се спря на конкретен аспект в украинската криза – битките за Славянск. По думите на Тополанек там има големи залежи на шистов газ и затова сега, когато властта в Украйна не  играе по свирката на Москва, Русия иска да си осигури стратегическо предимство чрез директна намеса.

Според Тополанек един от вариантите да не се стига до такива кризи е газопроводът през Украйна за ЕС да бъде приватизиран. Това означава разход от по 20 млрд. долара годишно за желаещите да го контролират, а тези пари ще отиват в „Газрпом”.

Бившият чешки премиер каза още, че Русия изгражда буферна зона около границите си, за да не позволи западно влияние. От негова гледна точка други зони на интерес за Москва са Молдова, Беларус и намеса в конфликта между Армения и Азербайджан.

Южен поток е технически неосъществим, твърди Валери Симеонов

Естествено, че споделям опасенията на Реформаторския блок за „Южен поток”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа