Русия следи американски кораб, участвал в американския ракетен удар в Сирия

4982
Русия следи американски кораб, участвал в американския ракетен удар в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският разрушител "Рос", който влезе в Черно море, е следен внимателно от руския флот. Зачислени са два кораба, които са своеобразен конвой - корвета "Василий Биков" и разузнавателния кораб "Иван Хурс", коментира руското издание "Взгляд", цитирано от Агенция "Фокус".

"Определените сили и активи на Черноморския флот извършват непрекъснат мониторинг на разрушителя на американския флот "Рос", който влезе в Черно море на 14 април 2019 г.", съобщава Министерството на отбраната на Русия. Корабът на американския флот също е "взет под постоянно наблюдение от бреговите радиотехнически средства на флота". Патрулният кораб "Василий Биков" и разузнавателният кораб "Иван Хурс" следят действията на американския военен кораб директно, потвърдиха от руското отбранително министерство.

Русия наблюдава военноморски разрушител на САЩ

Руският Черноморски флот непрекъснато следи американския унищожител “Рос“, който навлезе във водите на Черно море на 14 апр...

"Като се има предвид това, което се случва в Украйна и Грузия, корабите на НАТО вече не могат да бъдат считани за приятелски. Затова е установен строг мониторинг, както чрез радиотехнически средства, така и чрез радиопроследяване, както и визуално", каза адмирал Игор Касатонов, водещ анализатор на групата съветници от Черноморския флот на началника на Руския генерален щаб.

"Членовете на НАТО влизат в Черно море според правилата - 21 дни, не повече, и досега това правило не е било нарушавано. Що се отнася до тях, имаме космически станции - сателити, има корабни станции, които могат да използват всякакви възможности за наблюдение - навигация, борба и т.н. И накрая, има визуално наблюдение. Плюс самолети и хеликоптери. Няма проблем в Черно море, необходимо е да се наблюдава", добавя още един бивш главнокомандващ на Руския черноморски флот адмирал Владимир Комойдов.

Разрушителят "Рос" е базиран във военноморската база в испанското пристанище Рота. Заедно с наземните бази за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния, той е участник в програмата за изграждане на американската система за противоракетна отбрана в Европа. Преди две години екипажът на "Рос" участва в масивен удар с крилати ракети по сирийското военно летище Шайрат.

Що се отнася до новите му руски "придружители", и двата кораба са нови, пуснати са на вода само преди две години. Патрулният кораб "Василий Биков" разполага с усъвършенствани сонарни и електронни оръжия, по-специално сонарна станция "Ариадна", която позволява да се откриват подводници на значителни разстояния, съвременни средства за активно и пасивно радио-електронно смущение, включително и най-новия компютър "ПК-10". Хидроакустичният комплекс също така дава възможност за опознаване на режимите на работа на машинно-котелното помещение на вражеския съд и заснемане на шумови портрети.

Външният ни министър не вярва НАТО да разположи нови сили в Черно море

България е за продължаване на диалог с Русия по въпроса анексирането на Крим. Това заяви във Вашингтон външният министър Екатерина Заха...

Вицепрезидентът на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, доктор на военните науки, капитан първия ранг Константин Сивков разказа и за бордовия навигационен радар и комплекса "Позитив-МК". "Той може да открие начина на работа на електронните средства на американския кораб, както и средствата за електронното разузнаване", обясни експертът. "Те са тези, които позволяват да се наблюдава състоянието на американския кораб, функционирането на различните му електронни системи, да го фотографират, така че по-късно промените във въоръжаването с течение на времето могат да бъдат сравнени", каза Сивков.

Експертът добави, че "Василий Биков" "носи на борда хеликоптера Ка-27 и 24 безпилотни летателни апарата. Хеликоптери и радиоакустични шамандури могат да бъдат използвани за улавяне на шумовият портрет от сигналите, които маркират." "Най-вероятно те ще използват пасивния режим на хидроакустичната станция, спуснат от хеликоптер. Той се поставя под вода и се записва шумовия спектър на вражески кораб”, обясни Сивков.

Що се отнася до кораба "Иван Хурс", там "всичко е същото, само в по-голям мащаб", заяви Сивков. "Това е разузнавателен кораб, на него има специално оборудване, но специфичното му техническо оборудване е класифицирана информация", добави той.

"Корвета като "Василий Биков" с противокорабни ракети традиционно придружава американските кораби в Черно море. Идеята е следната: необходимо е да се потопи съответният кораб преди момента, в който може евентуално да изстреля ракетите си. Ракетите могат да достигнат до Москва", заяви военният експерт Павел Фелгенхауер пред в. "Взгляд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа