X
 
 

Русия спря американски дипломати, тръгнали към мястото на ядрения инцидент в Архангелск

928 2
photo of Русия спря американски дипломати, тръгнали към мястото на ядрения инцидент в Архангелск
Снимка: Getty Images/Guliver
Трима американски дипломати са били свалени от влак на път за затворен арктически град, близо до военния тестов полигон в Северна Русия, където преди два месеца стана тежък инцидент при изпитание на ядрено оръжие, предаде БГНЕС.

Тримата пътували за Северодвинск, където достъпът е ограничен за чуждестранни граждани. В града се намира военна корабостроителница и е близо до ракетния полигон, където през август стана експлозия и доведе до рязко покачване на радиационния фон.

Всички изпитания на руската ракета "Буревестник" са завършили с неуспех

Русия е провела поне пет изпитания на крилатата ракета "Буревестник" и всички те са завършили с неуспех. Това пише CNBC, като се п...

Дипломатите казали, че имали намерение да посетят Архангелск, съобщиха от Москва. В специално изявление руското външно министерство обясни, че американските дипломати са били на официално посещение и са уведомили министерството на отбраната за плановете си. "Само че, те са заявили, че намерението им е да посетят Архангелск, а са се оказали на път за Северодвинск. Вероятно са се изгубили. Готови сме да дадем на американското посолство карта на Русия", се допълва в изявлението.

Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира случая така: "Американските дипломати са били на тежко официално пътуване и надлежно са уведомили руските власти за него“.

Припомняме, че досега руската държавна атомна агенция "Росатом" призна, че петима от нейните служители са били убити при експлозия на 8 август по време на изпитание на ракетен двигател с ядрен реактор западно от Северодвинк. Радиационният фон в района скочи 16 пъти над нормалното след инцидента. Руски ядрени експерти обясниха, че в този случай радиацията не е рискова за хората, което обаче беше посрещнато с недоверие от чужди експерти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Ей за това не трябва Росатом да стъпват на наша земя, дори като летовници!
  • Краварката е в левия ъгъл.... 1.1 Краварката е в левия ъгъл.... преди 4 седмици Профил на трол?
    Според официалната хамериканска КОШАРА "Американските дипломати са били на тежко официално пътуване и надлежно са уведомили руските власти за него“. А според рашките- "краварите-дипломати" са заявили, че намерението им е да посетят Архангелск, а са се оказали на път за Северодвинск. Вероятно са се изгубили.
    : 2 !
Последно в Актуално