Русия, Украйна и ЕС не се разбраха за свободната търговия

4455
Русия, Украйна и ЕС не се разбраха за свободната търговия

Русия, ЕС и Украйна, след повече от година тристранни преговори, не постигнаха компромис по режима на търговия, предаде БГНЕС.

Москва реши да действа едностранно за защита на собствените си търговски интереси - така от 1 януари Русия отменя режима на свободна търговия с Украйна и въвежда стоково ембарго. От министерството на икономическото развитие на Русия обясняват, че от това икономиката на Русия няма да пострада, а Украйна няма повод за обида, тъй като в крайна сметка получава не по-лоши търговски условия от една Белгия например. В Европейската комисия се проведоха два кръга на тристранните преговори, които протекоха напрегнато.

Русия изглежда във все по-печеливша позиция за Украйна

Много вероятно е Русия да наложи нов кръг от санкции на Украйна от 1 януари тази година, прогнозира авторитетното европейско издание EU...

Стокооборотът между Русия и Украйна понастоящем едва достига 12 млрд. долара, докато преди 10 години бе повече от три пъти по-голям - 40 млрд. долара. Това позволява да се смята, че влиянието на изменението на режима на търговския баланс и макроикономика ще бъде незначително, отбелязва министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев. Той счита, че реалният ефект няма да бъде чувствителен. Той посочи още, че вносът на храни от Украйна е на стойност само 200 млн. долара. Все пак, макар и да не бе подписано споразумение, има макар и малък напредък. Страните успяха да се договорят за въвеждане на преходни периоди за въвеждане на европейски стандарти за техническа регулация, когато ще важат и досегашните изисквания и европейските изисквания. Според Улюкаев различията между страните тук са били само за сроковете.

Руската страна е предложила по-дълги срокове - до 10 години по приоритетните и най-чувствителни сектори и до 5 години - за останалите. ЕС и Украйна считат, че този преходен период може да бъде до 5 години за чувствителните сектори и до 3 години за останалите. Пред Русия, Украйна и ЕС стоеше крайно амбициозната задача да се реши проблема, възникващ във връзка с едновременното членство на Украйна от 1 януари в две различни системи за регулация - в зоната за свободна търговия с Русия и в също такава зона с ЕС. При отсъствие на такава единна зона между Русия и ЕС, както и при наличието на режим на санкции, решаването на такава задача се оказа невъзможно. Все пак Украйна ще получи не по-лош търговски режим, отколкото всеки друг търговски партньор - режим на най-облагодетелствана нация, смята Москова. "В никакъв случай не се готвим да прекъснем икономическите си взаимоотношения", каза министърът .

ЕС не прие толкова благоприятно решенията на руската страна. Европейската комисия обвинява Русия в провал на собствените й посреднически усилия на тристранните преговори. Според ЕК решението на Русия за предоставяне на Украйна на режим на най-голямо облагодетелстване противоречи на условията от Минските споразумения.

Украйна също обвини за неуспеха на преговорите Русия. Министърът на външните работи Павел Климкин отбеляза желанието на Русия да получи митническа информация за движението на стоки между Украйна и ЕС. Във връзка с митническата регулация Русия искаше да получи цялата информация за търговията на ЕС с Украйна. Имаме съмнения, че тази информация ще отиде само в руската митническа служба, а не във ФСБ /бивше КГБ/ или други служби", каза той.

Русия няма да пречи повече на търговското споразумение между Украйна и ЕС

Русия се отказа от исканията си за по-нататъшно забавяне на търговското споразумение между Украйна и Европейския съюз и прие, че то щ...

Търговското споразумение между ЕС и Украйна беше поводът, заради който в Украйна се появи т.нар. „Майдан“. Заради тази революция, селскостопанският износ на Украйна за Русия се сви със 75% годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com