Русия залага на брутална твърдост, за да опази Сочи

38680
Русия залага на брутална твърдост, за да опази Сочи
Снимка: Lenta.ru

Твърда решимост да не се допусне окървавяне на Зимните олимпийски игри в Сочи демонстрира руският премиер Димитрий Медведев в интервю за "Ройтерс".

"Руското правителство и службите за сигурност ще преодолеят заплахите за сигурността и ще гарантират сигурността на Зимните олимпийски игри 2014 в черноморския курорт Сочи" заяви Медведев, предаде Стандарт Нюз.

Русия прие нов антитерористичен закон

След кървария атентат във Волгоград, Държавната дума в Русия прие закон, с който утежнява наказанието за тероризъм. Новият закон сочи,...

Медведев обясни, че Русия е предприела редица мерки за безопасноста около града, който граничи с бунтовнич регион Северен Кавказ, където ислямистки бунтовници водят почти ежедневна борба с руснаците.

"Редица заплахи съществуват в нашата страна, така че всеки ще работи толкова силно, колкото е възможно -  специалните сили са на поста си, и правителството като цяло се опитва да гарантира абсолютна безопасност на Олимпийските игри", каза той в четвъртък.

"Но е ясно, че трябва да се предприемат редица други мерки, за да се уверим, че тези игри ще се проведат без проблем, така че да бъдат запомнени като грандиозно спортно събитие."

Медведев не уточни какви са тези допълнителни мерки.

Сигурност

Руският проблем с чужденците

В Русия няма никакви наченки на адекватна интеграционна политика. Докато това не се промени, отношенията между руснаците и чужденците ...

В навечерието на Олимпиадата в Сочи през февруари, Русия е започнала да взема проби от слюнката на религиозно консервативните мюсюлмански жени, според местните жители в Северен Кавказ. Целта на събирането на ДНК данни е властите да могат да определят части на тялото, ако някоя от тях стане атентатор-самоубиец.

Този ход съвпада с опита на президента Владимир Путин да се справи с ислямистките бунтове в Дагестан, провинция в подножието на Кавказките планини, на изток от мястото на Зимните игри в Сочи.

Твърд подход срещу тероризма

При Путин властите изглежда са се отказали да се опитат да се справят с конфликта чрез диалог с привържениците на строгото салафистко движение на исляма, което е религията на бунтовниците.

Критиците казват, че този нов твърд курс само подхранва негодуванието, което се крие зад бунтовническите нападения в региона. На 21 октомври, за самоубийствения атентат, който уби шестима души във Волгоград, град на север от Сочи, беше обвинена за жена от Дагестан.

Умаров призова за атентати на игрите в Сочи

Водачът на ислямистите в Северен Кавказ Доку Умаров отправи призив към своите съратници си да не допускат провеждането на зимните олимп...

Наречени "черни вдовици ", близо 49 жени-самоубийци са извършили нападения в Русия през последните 13 години, според уебсайта Caucasian Knot, който следи безредиците.

В отговор на това силите за сигурност взривяват домовете на роднини на екстремисти, затварят планинските села и арестуват млади мъже, заподозрени в връзки с екстремистите.

"До Олимпиадата, най-важното нещо за нашия имидж е, че ситуацията е спокойна и нормална в Дагестан", каза Рамазан Джафаров, вицепремиер и министър на Дагестан.

През юли, Доку Умаров, лидер на ислямисткото въстание в Русия, призова своите бойци да използват "максимална сила", за да саботират олимпийските игри.

Путин се надява, че игрите, на стойност близо 50 млрд. долара, ще повишат престижа на Русия. Той затегна сигурността около Сочи, където казашки въоръжени групи патрулират улиците.

Мръсният път към Сочи

9 милиарда евро - толкова трябваше да струва Олимпиадата в Сочи. Междувременно обаче стана ясно, че разходите по строителството и орг...

Министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев заяви пред парламента, че органите на реда са получавали "тревожна информация " и се работи за премахване на лидери и членове на въоръжени групировки.

"Просто няма друг начини за борба с тези нечовешки чудовища", каза той.

Експерти по сигурността казват, че активистите е малко вероятно да проникнат през слоевете на защита около Сочи, но атаки са възможни, особено в близките градове като Волгоград.

"Специалните служби не могат да спрат всеки. Има много хора, които искат да провалят Олимпиадата в Сочи", каза Сергей Гончаров, бивш висш офицер от отряд за борба с бунтовниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа