Руската журналистка Овсянникова: Страхувам се за моята безопасност (ВИДЕО)

9741
Руската журналистка Овсянникова: Страхувам се за моята безопасност  (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / ВВС

Марина Овсянникова стана известна в цял свят, след като нахлу в прякото предаване "Время" с антивоенен плакат. В интервю за Reuters Овсянникова говори за мотивите си: „Гледам майка си, която гледа Соловьов от сутрин до вечер и просто е зомбирана от тази държавна пропаганда“. Видеото е споделено от руската служба на ВВС.

Овсянникова е задържана веднага след акцията си. След 14 часа разпит съдът я глоби с 30 000 рубли за организиране на несъгласувано публично събитие. Възможно е срещу нея да има и наказателно преследване. Според ТАСС, който се позовава на източник от правоохранителните органи, Следственият комитет на Русия е започнал предварителна проверка.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков определи постъпката на Овсянникова като хулиганство, а ЕС поздрави нейната смелост.

„Много искам да чувствам, че тази жертва не беше напразна, че очите на хората ще се отворят. Гледам майка ми, която от сутрин до вечер гледа Соловьов* и която просто е зомбирана от тази пропаганда. За мен истината е, че трябва да се спре войната.

Не се смятам за герой. Преследвах две цели с тази акция: да покажа на цял свят, че руснаците са против войната и да покажа непосредствено на руските хора, че не трябва да бъдат толкова зомбирани, не слушайте тази пропаганда, учете се да анализирате информацията, учете се да намирате други източници, не само държавната руска телевизия.

Беше много страшно; не е точната дума, че беше страшно. Изобщо до последно не бях сигурна, че мога да го направя, защото на Първи канал е основната информационна програма на страната. Естествено, там има няколко колеги от охраната и непосредствено пред студиото има служител на правоохранителните органи, който стриктно следи на няма такива и подобни инциденти.

Няма да задълбавам в подробностите, защото това, разбира се, е пропуск в системата за сигурност на Първи канал.

Сигурна съм в това, което направих, но сега разбирам целия мащаб на проблемите, с които ще ми се наложи да се сблъскам. И разбира се, много силно се притеснявам за моята безопасност. Разбира се, мислила съм за това, че е възможно да има наказателно преследване. Но честно казано, се надявам все пак да го избегна.

Ако в крайна сметка ми се наложи да отида в затвора за моите убеждения, се надявам, че срокът ще бъде минимален.

Всякакви противоречия в съвременния свят, смятам, че могат да се решат по пътя на дипломацията, а не по пътя на войната. Живеем в XXI век, това е някакъв ужас, някакво безумие - да започнеш бойни действия.

Не съм имала планове да избягам зад граница. Не искам това, не мога да си го позволя материално. Освен това не си представям как мога да се реализирам зад граница. Все пак тук са и моите приятели, близките ми, моята майка, моите деца. Живея за днес.“

*Владимир Соловьов е руски журналист, радио- и тв водещ. Понастоящем Евросъюзът, Канада и Великобритания са въвели персонални санкции срещу него, става ясно от информация в руската Уикипедия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: "Не завиждайте": Социалните мрежи се разделиха в оценката на руската журналистка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа