Руската "Лукойл" мисли да продава активи в Европа, включително България

4585
Руската "Лукойл" мисли да продава активи в Европа, включително България
Снимка: БГНЕС

Руската нефтена компания „Лукойл“ обмисля продажбата на свои активи в България, Италия, Румъния и Нидерландия. Това обяви президентът на дружеството Вагит Алекперов, цитиран от руската РБК.

"Лукойл“ допуска възможността за продажба в средносрочна перспектива на нефтопреработващите си активи в Европа, пише „Коммерсант“. Компанията притежава такива в нашата страна и в съседна Румъния. Местните власти провеждаха в последните години на няколко пъти проверки и започваха разследвания спрямо "Лукойл", пише още вестникът.

"Лукойл" плати рекордно солена глоба за обгазяването на Бургас

"Лукойл Нефтохим Бургас" е платил глоба от 250 000 лева, наложена от РИОСВ-Бургас. Това съобщи на пресконференция днес министърът на ок...

По думите на Вагит Алекперов активите могат да бъдат продадени на части или заедно, или отделени в отделна компания с последващо привличане на инвеститори.

„Това не са активи, които в момента са стратегически за нас. Ние се концентрираме основно в последните години върху проучване и разработване на нефтени и газови находища“, заяви Алекперов. По думите му точно това може да накара „Лукойл“ да вземе „кардинални решения за съдбата“ на европейските активи.

Същевременно руската Лукойл“ обяви, че излиза от проекти в Саудитска Арабия. През 2014 г. компанията продаде различни активи в Източна Европа – 44 бензиностанции в Чехия, 75 в Унгария и 19 в Словакия.

"Лукойл“ остана с четири основни рафинерии в Европа – тези у нас, в Румъния, Италия и Нидерландия.

Няма замърсяване на въздуха след пожар в "Лукойл Нефтохим"

Няма опасност за Бургас след днешния пожар на територията на "Лукойл Нефтохим", предаде Нова телевизия. Вече са направени необходимите...

"Лукойл България“ е част от руския конгломерат от 1999 г. след приватизацията на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров - „Лукойл Нефтохим Бургас“. В България „Лукойл“ има 200 бензиностанции. Собственик на капитала на „Лукойл България“ е холандското дружество Lukoil Europe Holdings („Лукойл Юръп Холдингс“), която отговаря за европейските активи на Lukoil Oil Company ("Лукойл Ойл Компъни").

От "Лукойл България" отказаха да коментират пред Actualno.com думите на президента на руската компания-майка.

Actualno.com изпрати запитване до пресцентъра на "Лукойл" в Русия - дали и какви точно активи планира да продаде в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа