Руски експерти: Идеята на Борисов за хъб е нереалистична

29918
Руски експерти: Идеята на Борисов за хъб е нереалистична
Снимка: БГНЕС

Руски експерти оцениха като "провалена" и без перспективи идеята на премиера ни Бойко Борисов за изграждането на хъб у нас за руски газ, който да тече към другите страни от ЕС, предаде БГНЕС.

"Такъв хъб искат да построят всички, които се намират в пространството от Румъния до Гърция и от Турция до Македония", твърди пред руското онлайн издание "Експерт" анализаторът Михаил Крутихин от "Русенерджи". Но трябва да се прави разлика между мечтите и реалността. България отдавна мечтаеше за хъб, през който да минават потоци газ от Украйна, Турция и дори от Каспийския регион. Това обаче се оказа нереалистично, затова остава да се правят само празни изявления. Всички разбират, че щом до 2040 г. Европа не очаква растеж в потреблението на газ, никой няма да се обвързва и още по-малко да финансира съмнителни проекти", добавя Михаил Крутихин.

Според Вячеслав Кулагин, ръководител на центъра за изследване на световните енергийни пазари ИМЕМО към Руската академия на науките, изграждането на такъв хъб "би било странно от политическа гледна точка. Съдбата на другите газови потоци не е ясна, а ако все пак Еврокомисията склони да купува газ от "Газпром" в България, значи тя ще направи изключение от Третия енергопакет, в който се разбиха мечтите, включително и на България. Може и да има някакви реверанси за утеха, да се наприказват политиците и тям подобни".

Вячеслав Кулагин смята предложението на премиера ни за нецелесъобразно и от логистична гледна точка. Тръбата ще трябва да завие от Турция нагоре на хиляди километри до България, след това да се прокара разклонение към Гърция. "Никой няма да се съгласи на такъв гигантски зигзаг, особено "Газпром", уверява Кулагин. Затова не трябва да се очаква никаква конкуренция между Гърция и България за местоположението на хъба. А обещанието на България сама да изгради сухопътна инфраструктура нищо не значи".

"Експерт" коментира, че България се оказа единствената страна членка, която напълно се подчини на изискванията на Еврокомисията, докато Австрия, Унгария и Сърбия, макар и да не влиза в ЕС, рязко критикуваха действията на Брюксел. Те обвиниха ЕК, че не зачита интересите на южните държави. В същото време Борисов излиза с предложението за хъба без участието на другите партньори по "Южен поток", забеляза изданието.

"Българите винаги са ни създавали проблеми с газа в хода на всички международни преговори, отначало обещаваха, а после забравяха", споделя и Александър Пасечник, ръководител на аналитичния отдел на Фонда за национална енергийна сигурност. Те бяха единствените, които не се застъпиха дори за собствените си национални интереси. Затова дори предложението им да е икономически изгодно, Русия вече принципно няма да разговаря с тях за какво и да е било. Перспективите с идеята за хъба на Борисов е изначално провалена". Същият извод споделя и Михаил Крутихин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа