"Руски кораб, върви на...": Украйна се опитва да регистрира фразата като търговска марка в ЕС

12507
"Руски кораб, върви на...": Украйна се опитва да регистрира фразата като търговска марка в ЕС
Снимка: Getty Images

Юристи от името на Държавната гранична служба на Украйна настояват Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO) да регистрира като търговска марка станалата вече световно известна фраза "Руски кораб, върви на ...", изречена от украинската гранична охрана на Змийския остров в началото на руската инвазия. Фразата, която обиколи цял свят през последните две години може да се види изписана на разнообразни стоки и се продава масово от различни производители, са доводите на юристите. Според органите на ЕС за защита на интелектуалната собственост обаче, тя не отговаря на изискванията да стане търговска марка. 

Още на 16 март 2022 г. базираните в Брюксел адвокати Андрей Буковник и Тарас Кулбаба са подали заявката за търговска марка под името на граничаря — с разрешението на семейството му — който пръв изрече легендарната фраза, пише в свой материал Politico.

Според говорителя на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко: "Авторството на такава търговска марка трябва да принадлежи на държавата Украйна като потвърждение за решителността и непобедимостта на украинската гранична охрана... Трябва да отдадем почит на защитника, който с този акт и решителна демонстрация на твърдост вдъхнови украинците и световната общност".

Още: След 2 години в плен: Историята на граничаря от Змийския остров и неговата любима (СНИМКИ и ВИДЕО)

Адвокатите отбелязват, че със заявката си се стремят да предотвратят неизбежните според тях опити някой друг да си присвои легендарната фраза и да спечели пари от нея.

В писмо, изпратено през юли 2022 г., EUIPO обаче отказва да регистрира лозунга като търговска марка, тъй като счита, че той може да бъде възприет като "противоречащ на установените морални принципи, тъй като търси [...] финансова изгода от това, което е общоприето като трагично събитие" — войната на Русия срещу Украйна.

"Първият отказ беше наистина обиден", коментира Буковник.

През декември 2022 г. следва повторен отказ като от EUIPO обясняват, че фразата съдържа "вулгарен език с обидна сексуална конотация".

Още: Украинските граничари поставиха нов знак на Змийския остров (ВИДЕО)

Буковник възразява, че става въпрос за "свобода на изразяване", при това направена в много специален момент. "Не можеш да цензурираш хората в такива ситуации", казва той.

Буковник и Кулбаба подават ново заявление през февруари 2023 г., но EUIPO го отхвърля през декември 2023 г. с аргумента, че фразата няма "отличителен характер". Буковник коментира, че това решение също е изненадващо, тъй като смята, че това е "много уникален слоган", ясно свързан с конкретно събитие на Змийския остров в деня, когато той беше окупиран от руснаците.

"Загубена кауза"

Мнението на Елеонора Розати, професор по право на интелектуалната собственост в Стокхолмския университет, е, че случаи като този рядко имат щастлив край. "Това е загубена кауза от самото начало", казва тя, посочвайки подобни примери като фразите "Je suis Charlie" или "Black Lives Matter", които също са изправени пред подобни пречки.

Още: 500 безсънни нощи и борба на предела на човешките възможности: Зеленски на Змийския остров на 500-ия ден от войната (ВИДЕО)

Буковник и Кулбаба обаче заявяват, че нямат намерение да се откажат от каузата и през февруари тази година са подали ново заявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com