Руският кораб „Академик Черски” застанал на Северен поток-2

4483
Руският кораб „Академик Черски” застанал на Северен поток-2
Снимка: Getty Images

Втори тръбополагащ кораб се присъедини към Северен поток 2, съобщи eadaily.com. Операторът на проекта обявил началото на завършването на втората линия. "Академик Черски" трябва да прокара 85 километра от газопровода. Технически той може да го направи след до края на лятото.

„След успешно преминаване на морските изпитания, корабът„ Академик Черски“ започна работа по полагане на тръби в изключителната икономическа зона на Дания“ – казали от Nord Stream 2 AG. Операторът пояснил, че цялата работа протича в съответствие с получените разрешителни.

Според навигационния портал Marinetraffic, на 26 април „Академик Черски” достигнал началната точка за завършване на строителството в датския участък от линия А на Северен поток-2.

„Академик Черски” пристигнал в района на завършването на газопровода близо до остров Борнхолм в края на март, направил проходи по трасето на газопровода, но не започнал строителство. На линия А той ще трябва да прокара 85 километра в немски и датски води. Корабът ще работи на най-дългия недовършен участък. С "Фортуна", която трябва да положи 12 км в датски води, "Академик Черски" го делят 57 километра.

Предишният собственик „Газпром флот“ посочил в тръжните документи в началото на 2020 г., че корабът ще бъде преоборудван, за да може да прокарва до два километра на ден. Fortune досега е положила едва 1100 метра. Теоретично „Академик Черски” ще може да положи датския участък до края на май и след това да се премести на малък участък от 16,5 километра в германски води. Бурите в Балтийско море обаче вече са направили корекции в графика за завършване на тръбопровода. Баржата Fortuna възобнови строителството в началото на февруари, но нестабилното време доведе до повече от три седмици престой.

Както EADaily съобщи, „Фортуна” не строи Северен поток-2 от миналата седмица, въпреки доста благоприятното време. Може би това се дължи на факта, че корабът ще трябва да положи тръби над сегашния Северен поток-1. За целта е необходимо запълване на кръстовището с камъни за стабилизиране на газопроводите, което ще се извършва от специални каменни пластове за не повече от три дни. Разширените санкции на САЩ обаче забраняват на проекта да предоставя такива услуги. Алтернативно Nord Stream 2 AG казва, че може да използва траншеи за полагане, за да стабилизира тръбопровода. Но в текста на разширяването на санкциите на компаниите също е забранено да предоставят изкопни услуги и не е ясно дали това се отнася за следполагането.

В актуализирания работен график, представен на датската енергийна агенция от оператора, Fortuna планира да завърши напълно линия B до края на юни, а тръбопроводът Akademik Chersky - до края на септември.

Общият флот на Северен поток-2 се увеличил до две дузини през последните дни. Морската спасителна служба изпратила допълнителни влекачи, за да осигури защитната зона на строителството, която според представителя на проекта преди това е била нарушена както от рибари, така и от военните.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа