Руските власти масово блокират медии и налагат цензура

5325
Руските власти масово блокират медии и налагат цензура
Снимка: iStock

Поредната медия в Русия, заплашена с блокиране, е сайтът на Радио Свобода Svoboda.org въз основа на настояване от Генералната прокуратура за отстраняване на няколко материала, свързани с войната в Украйна. Това става ясно от публикация на самия сайт на радиото, който дори обяснява на своите читатели как да действат и да продължат да следят новините, в случай че това се случи.

Руската прокуратура е уведомила, че възнамерява да се възползва от механизма за извънсъдебно блокиране, като изисква да се отстранят новини за обстрелването на Харков, предполагаемо по жилищни сгради, за разбиването на някои руски издания от симпатизиращи на Украйна хакери, както и материал за реакцията на потребителите на социалните мрежи на бойните действия на украинска територия.

Според уведомлението на Роскомнадзор в тези материали е „публикувана умишлено невярна обществено значима информация за предполагаемо нападение на Русия на територията на Украйна“. „В същото време, според официални източници на Руската федерация, включително Министерството на отбраната на Русия, тази информация не съответства на действителността, формира панически настроения у хората, създава предпоставки за масови нарушения на обществения ред и обществената безопасност“, съобщава ведомството.

На 24 февруари Русия започна военна инвазия в Украйна. Руските власти се опитват да попречат на руските медии да нарекат военните действия "война". От тях се изисква да се съобщава за събитията в съседната им държава само според официални източници на информация и използвайки техния речник.

За нарушаване на тези правила вече са блокирани сайтовете на други рускоезични проекти на медийната корпорация Радио Свободна Европа/Радио Свобода – тв канала „Настоящее Время“ и сайтът на украинската служба на РС „Крим.Реалии“. Уведомления от Роскомнадзор са получили в сряда вечерта и редакторите на сайтовете Idel.Реалии и Кавказ.Реалии.

Други медии също са преследвани в Русия. На 1 март радиостанцията "Ехото на Москва" беше свалена от ефир заради нарушаване на същите правителствени инструкции, а уебсайтът ѝ беше блокиран. Днес от радиото заявиха, че са взели решение за закриване на станцията. Същото решение са взели и в тв "Дожд".

Блокирани са и сайтовете на телевизионния канал "Дожд", изданието The Village и студентското списание DOXA. Редакторите на "Новая газета" били принудени да се съгласят на цензуриране след гласуване на спонсорите на вестника.

След блокирането на сайта на „Настоящее Время“ президентът на медийната корпорация Джейми Флай заявил, че няма да се съобрази с изискванията за цензура. „Заплахите на Кремъл са явен опит да се скрие ужасната истина за човешката цена на престъпната война на Путин срещу Украйна – казва Флай. – Сега, в този критичен момент, руснаците се нуждаят повече от всякога да имат пълна представа за картините на разрушения и смърт, причинени от Путин, и които неговото правителство крие от своя народ."

Общо през последния месец Руската служба „Радио Свобода“ е получила 56 известия от Роскомнадзор с искане за премахване на различни журналистически материали. Преди това заплахите за блокиране засягали основно текстове, разказващи за антикорупционни разследвания от Фондацията за борба с корупцията, обявена в Русия за екстремистка организация, и някои журналистически организации. Изданието е публикувало и информация за това как може да се заобиколи блокирането, тъй като посещаемостта на сайта на Радио Свобода от началото на ивазията в Украйна е нараснала тройно.

Междувременно днес стана ясно, Комисията на Държавната дума по държавно строителство и законодателство е одобрила поправка, която въвежда наказателна отговорност до 15 години затвор за разпространение на фалшива информация за действията на Въоръжените сили на Руската федерация, съобщи ТАСС.

Предлага се да се допълни Наказателният кодекс (НК) на Руската федерация с член 207.3 „Публично разпространение на умишлено невярна информация за използването на Въоръжените сили на Руската федерация“. Такива действия се наказват с глоба до 1,5 милиона рубли или лишаване от свобода до три години. Ако се използва служебно положение или има користни мотиви, тогава глобата е до 5 милиона рубли, а срокът на лишаване от свобода – от 5 до 10 години. Ако разпространението на "фейкове" е довело до сериозни последици, тогава срокът на лишаване от свобода ще бъде от 10 до 15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа