Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С каква ракета поразиха украинците най-стария боен кораб на Русия?

22 април 2024, 14:39 часа • 5368 прочитания

С каква ракета успяха на 21 април украинските сили да поразят най-стария кораб на Русия на бойно дежурство? Както писахме вчера построеният още през далечната 1912 година спасителен кораб "Комуна" - съвременик на Октомврийската революция, излезе извън строя след обстрел на украинците срещу цели в Севастопол. Анализаторите от Defence Express обясниха по какъв начин украинските военни са могли да ударят руския кораб.

Защо категорично изключват американската ракета Harpoon

Степента на щетите по кораба засега остава неизвестна. Видеото от мястото на поражението обаче показва как корабът гори, а очевидец на атаката съобщи за попадение на ракета.

Още: Украйна развали и Октомврийската революция за Путин: Най-старият кораб на бойно дежурство е с щети (СНИМКИ)

Руските военни твърдят, че ракетата е била само една и е идентифицирана като американска Harpoon или украинска "Нептун". Анализаторите обаче изключват това да е американската противокорабна ракета, тъй като прехвърлените в Украйна версии имат обсег до 150 км. За разлика от нея обаче модифицираната "Нептун" вече беше успешно използвана за удар по големия десантен кораб "Константин Олшански" на 24 март тази година.

Този ​​удар директно показа, че "Нептун" е преминала през модернизация, а не само през увеличаване на обсега й до най-малко 400 км, пишат анализаторите. Защото най-вероятно ракетата е имала актуализирана система за насочване, което вече прави възможно атакуването на кораби, които са на стоянка. Освен това е добавена възможност за активно сменяне на посоката. А това е много по-трудно, отколкото да уцелиш кораб в открито море като се движиш над равна водна повърхност, допълват експертите.

Самонасочващата се ракета е избрала "Комуна". Защо?

Анализаторите изказват следните доводи - на сателитна снимка, направена няколко дни преди удара, до "Комуна" стоят патрулният кораб от проект 1135 "Буревестник" и големият десантен кораб от проект 775, както и по-малки военни и спомагателни кораби.

Още: Попадение: Руски кораб в Севастопол гори (ВИДЕО)

Тъй като ракетата се самонасочва, според логиката на работа на навигационната й система най-големият кораб ще бъде целта с най-висок приоритет за нея. А "Комуна" е 100-метров катамаран със сложна конструкция и краново оборудване, поради което на радара ще изглежда още по-голям отколкото е в действителност. Следователно "Комуна" ще представлява много привлекателна цел за противокорабната ракета, поради което е съвсем логично той да бъде избран от самонасочващата се глава.

Елиминирането на "Комуна" е важно, подчертават анализаторите, тъй като той активно участваше в транспортирането на товари и оръжия от унищожените кораби на Черноморския флот на Русия. Освен това основната задача на кораба е да спасява подводници. И това е единственият кораб с такива възможности в Черно море, на който руснаците така и не можаха да намерят заместник от 1915 г. насам.

Русия е загубила 25% от Черноморския си флот. "Сергей Котов" са го дебнели 5 месеца

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес