Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нов орган ЕС ще следи изкъсо къде отиват 50 млрд. евро за Украйна

18 юни 2024, 13:09 часа • 1009 прочитания

Европейската комисия (ЕК) планира да създаде Съвет за одит и контрол, който да наблюдава и предотвратява евентуални злоупотреби със средства на ЕС, предоставяни на Украйна. Новината съобщи "Интерфакс-Украйна" на 17 юни.

Този нов орган ще бъде базиран в Киев и ще се състои от трима членове и секретариат. "Съветът ще оцени системите, които Украйна е въвела за предотвратяване, разследване и преследване на евентуални случаи на измама, корупция, конфликт на интереси и други нередности, свързани с разходите, финансирани по Инструмента за Украйна", гласи съобщението на ЕК. Решението е от 12 юни.

Още: "Като нашите политици": Европейските лидери не се разбраха за постовете в ЕС

Какво е Инструментът за Украйна?

По Инструмента за Украйна, който е в сила от 1 март, се отпускат до 50 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и заеми за възстановяване и модернизация на Украйна от 2024 до 2027 г. От тях до 32 млрд. евро са предназначени за подкрепа на реформите и инвестициите, посочени в "Плана за Украйна", като изплащането им е свързано с постигането на конкретни показатели.

От създаването си досега инструментът вече е предоставил 6 млрд. евро под формата на мостово финансиране след изпълнението на договорените условия.

"Планът за Украйна", представен от украинското правителство на 20 март 2024 г., съдържа подробна информация за амбициите на Киев за присъединяване към ЕС. Той е насочен към структурни реформи и инвестиции в ключови сектори на растежа, подобряване на публичната администрация, управлението, спазването на законодателството и борбата с корупцията и измамите.

На 15 април Европейската комисия одобри плана за реформи на украинското правителство.

Снимка: European Union 2024

Още: Фон дер Лайен: Украйна е изпълнила всички стъпки за начало на преговорите за ЕС

Как ще функционира одитният борд?

Членовете на Съвета за одит и контрол, всички от които ще са граждани на ЕС, ще бъдат назначавани от ЕК за срок от две години. От тях се изисква да имат значителен опит в областта на одита, мониторинга, контрола и/или борбата с измамите и корупцията, като в идеалния случай заемат висши длъжности в институциите на ЕС или в държавите членки.

Очаква се съветът да се събира поне 6 пъти годишно в Брюксел и да проведе минимум 6 проверки на място, ако условията позволяват това. В договорите на членовете на одитния борд ще бъде предвидена тяхната независимост. ЕК може да кани на заседанията и наблюдатели от държавите членки или донори, макар че те няма да имат правомощия за вземане на решения.

Още: Германия ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Секретариатът ще бъде съставен от експерти в областта на управлението и контрола, одита и други съответни области. Той ще има право да изисква информация, да извършва проверки на системите за управление и контрол по всяко време, да одитира процедурите и разходите и да предоставя на ЕК тримесечни доклади, съдържащи препоръки. Тези доклади ще съветват Украйна за подобряване на нейните системи за управление и контрол.

Какво ще стане, ако се открият нарушения?

"При установяване на случаи или опасения, свързани с лошо управление на разходите, финансирани в рамките на инструмента, информацията трябва незабавно да бъде предадена на ЕК", а при необходимост - на Европейската служба за борба с измамите и на Европейската прокуратура, пише в документа.

Ако украинските власти не успеят да предотвратят, открият или отстранят измамите, корупцията или други значителни нередности, съветът ще отправи препоръки за "корективни действия".

Бордът също така ще потърси съдействие от Украйна за получаване на необходимата информация и документи, включително електронни данни, и може да поиска мерки за улесняване на одитните процеси.

Още: Politico: Фон дер Лайен бави лош за Италия доклад, за да спечели гласа на Мелони

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес